Les botigues de tot Vilanova podran obrir els diumenges i festius de tot l’any

0
302

La Direcció General de Comerç de la Generalitat ha autoritzat l’obertura dels establiments comercials de tota Vilanova els diumenges i festius durant tot l’any, fins a un màxim de 85 hores setmanals. L’Ajuntament va fer aquesta petició després de conèixer les conclusions d’un estudi que recomanava fer extensiva l’excepcionalitat horària per poder equilibrar l’oferta comercial a tot el municipi.

L’origen del canvi és la construcció del parc comercial al sector de la Masia d’en Barreres, on hi havia l’antiga Griffi. Un dels requisits que van posar els promotors per fer el parc comercial era que els establiments hi poguessin obrir els diumenges i festius. L’Ajuntament ho va demanar a la Generalitat l’estiu de 2018 i el govern català hi va donar el vist-i plau. Quatre anys després i quan ja s’encara la recta final per a la posada en funcionament de la nova ona comercial vilanovina, amb accessos directes a la C-31 i la C-15, s’aprova estendre la liberalització horària a tot el municipi, amb l’argument de no perjudicar el comerç tradicional del centre de la ciutat.

La modificació de la qualificació de tot Vilanova com a zona de gran afluència turística (ZGAT) a efectes d’horaris ha tingut en compte els informes favorables de la patronal FEGP, la delegació del Garraf de la Cambra de Comerç, de l’associació de comerciants Viu Comerç i dels sindicats CCOO i UGT. La mesura també compta amb el suport del Consell Comarcal del Garraf, l’Estació Nàutica, el Museu del Ferrocarril, el Gremi d’Hostaleria de Vilanova, Node Garraf, Temps de Vi, el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, l’organisme autònom de patrimoni Víctor Balaguer i les associacions veïnals de Baix-a-mar, del Tacó, de Fondo Somella i de La Collada- Els Sis Camins.

Val a dir que anteriorment, des de 1998, Vilanova ja tenia autoritzada l’obertura comercial en diumenges i festius, però únicament del 15 de juny al 15 de setembre, és a dir, a l’estiu, època turística, i a la façana marítima (fins a la via fèrria). Al 2008 s’hi van afegir els entorns de la ronda d’Europa, la ronda Ibèrica, rambla de Sant Jordi, i avinguda principal del Tacó, a més dels polígons Les Roquetes, Santa Magdalena i Masia de Can Barreres.

A més, la nova autorització permet ampliar el temps d’obertura de 75 a 85 hores setmanals.

L’estudi que va encarregar l’Ajuntament afirma que l’oferta comercial local té prou atractiu per a atraure residents de la ciutat, la seva àrea d’influència comercial i també turistes. L’informe inclou dades com ara que els visitants provinents de l’Eix Diagonal (Vilafranca, Igualada i Manresa) mostren predisposició de compra en diumenge a Vilanova, i que un 63% hi realitza set vistes l’any. També afirma que dues de cada tres persones entrevistades que no estan d’acord en obrir els diumenge, tanmateix comprarien productes d’alimentació els diumenges.

 

FER UN COMENTARI