Les Cabanyes homenatja Torras i Bages amb un trimestre farcit d’actes

0
560
L'església de Sant Valentí acull la majoria d'actes. // AJUNTAMENT DE LES CABANYES

El municipi de les Cabanyes impulsa aquest trimestre un programa d’actes per commemorar el 175è del naixement de Josep Francesc Feliu Torras i Bages i el 150è aniversari de la seva ordenació com a sacerdot. Amb aquesta programació, des de les Cabanyes es busca “redescobrir el coneixement del pensament d’un home sempre actual, que donava una resposta cristiana als grans reptes contemporanis”.

L’Ajuntament d’aquest municipi va otorgar el títol de “fill més il·lustre” al sacerdot el 1996; de qui valoren especialment “l’amor a la veritat”. Per tal de commemorar el seu naixement i la seva ordenació, el 12 de setembre se celebrarà una missa en el seu honor a l’església parroquial de Sant Valentí, seguida de la inauguració de l’exposició “Obres dels artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalades a Torras i Bages” a la rectoria de l’església romànica.

El divendres 17 de setembre, també a l’església, es farà una conferència titulada “El Bisbe Torras i Bages pastor de l’Església” a càrrec de mossèn Daniel Palau, cap de Teologia Sistemàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya. L’endemà dissabte a les 11 i a les 12 del matí hi ha programada una visita guiada a l’església romànica de Sant Valentí, on s’explica l’origen dels restes de pintures medievals de l’Orde de Sant Joan de l’Hospital.

A més, el diumenge 31 d’octubre a les sis de la tarda hi haurà un concert de música barroca amb un clavicèmbal i dues flautes de bec. Finalment, el 10 de desembre es celebrarà una missa a la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès i una conferència titulada “Quina és la influència de Torras i Bages en l’art?” a càrrec del doctor Ignasi Roviró, catedràtic d’estètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.

Del Penedès al món

Torras i Bages va néixer el 12 de setembre del 1846 al Mas Gomà de les Cabanyes, i l’endemà fou batejat a l’església romànica de Sant Valentí. Va passar la seva infantesa al petit poble natal, fins que el 1854 la seva família es va traslladar a Vilafranca del Penedès. Torras i Bages va estudiar i viure a Barcelona, però va celebrar la seva primera missa a la capella dels Dolors de Vilafranca amb la companyia de la família i dels professors Manuel Milà i Fontanals i Xavier Llorens i Barba, i els preveres Drs. Antoni Estalella i Ricard Cortès, futurs bisbes com el mateix Torras i Bages.

Torras i Bages va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc i amic de Jacint Verdaguer, entre altres personalitats rellevants de la vida espiritual, cultural i política de la seva època. El 1899 va ser consagrat bisbe a la basílica de Montserrat, mentre exercia a Vic. El bisbe va deixar un extens llegat escrit, la majoria en català, i alguns dels seus textos van rebre l’interès de personalitats com els papes Sant Pius X i Benet XV. El penedesenc va morir el 7 de febrer de 1916.

FER UN COMENTARI