Les cooperatives del cava elaboren un pla estratègic per millorar la retribució dels seus productes

0
391
FEDERACIÓ DE COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha exposat la creació d’un pla estratègic conjunt per part de tots els cellers cooperatius de la zona Cava.

Aquest pla és una resposta a les dificultats de les darreres campanyes del sector elaborador del vi base Cava, que ha d’exposar-se a “una producció molt baixa, preus que no acompanyen i la no limitació de les hectàrees de producció per part del Ministeri d’Agricultura, de manera que hi ha més hectàrees de producció de les que, aparentment, som capaços de comercialitzar” argumenten des de la federació.

Aquest darrer punt és una de les demandes del Consell Regulador del Cava al Ministeri, que de moment no s’ha atorgat. A més, des de la Federació de Cooperatives agefeixen que “la majoria de cava que es comercialitza es troba a mans d’empreses i grups d’inversió que no estan vinculats al territori”, aspecte que segons la federació condiciona les negociacions al voltant dels preus.

Així, el nou pla conjunt inclou la realització d’un estudi de costos de l’elaboració del vi base Cava, la creació d’accions per buscar sinergies amb la resta de productors que no pertanyen a cooperatives, donar una solució a la manca de relleu generacional i valoritzar els diferents serveis que s’ofereixen als socis i sòcies.

Per altra banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va presentar dues candidatures a les eleccions del Consell Regulador de la DO Cava: la candidatura de la FCAC al “Cens A” (productors de cooperatives), integrada per representants de les cooperatives Covides, Cellers Domenys, Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i Cooperativa Agrícola d’Albinyana, i una candidatura representada per la cooperativa Cevipe al “Cens C” (elaboradors de vi base Cava).

Les cooperatives del sector reclamen que es diferencïi el cava d’altres escumosos, que es controli la producció per adequar l’oferta a la demanda, que es garanteixi l’elaboració d’acord amb el sistema tradicional i que es vetlli per mantenir les varietats autòctones. A més, des de la federació demanen un increment de la promoció dels vins i caves de gran consum perquè actualment les accions prioritzen els productes de més alta gamma, que només representen un 10% del total.

FER UN COMENTARI