Les diades festamajorenques del 29 i 31 d’agost, en entredit pels horaris

0
1433
Castells simultanis de verds i vermells, el 2019 (foto: Arxiu Maria Rosa Ferré).

La passada festa major de Vilafranca va tenir uns horaris que van ser un despropòsit darrere l’altre. Més que mai. Més enllà del fet que Sant Fèlix fes l’entrada a la basílica de Santa Maria l’endemà del dia del patró, és a dir, passades les 12 de la nit, les dues diades castelleres de les colles locals es van fer a tres quarts de quinze, i això va tenir com a conseqüència que la diada de vigília de Sant Fèlix es fes pràcticament sense públic i que la de Sant Ramon ja no se la pugui ni anomenar diada: un castell per colla, pilars i cap a casa.

Des de La Fura volem obrir un debat sobre aquest fet, principalment per la diada del 31 d’agost, però els presidents de les tres colles castelleres de la vila, també creuen que cal repensar la del 29 amb la finalitat de fer-la més atractiva al públic.

3 de 6 de la Colla Jove, el passat 31 d’agost (foto: Menchu).

Què va passar enguany el 31? El protocol de festa major estableix que els castells es faran a l’antiga, és a dir, sense rondes, i que la diada s’acabarà a les 4 de la tarda. En cas que comenci més enllà de 2/4 de 4, el protocol determina que podrà durar un màxim de mitja hora. Però aquest any a les 4 encara no havia començat, i les tres colles es van reunir a peu de plaça per decidir què feien. Els Xicots eren partidaris de fer un pilar i plegar veles, però els Castellers van dir d’almenys fer un castell i pilars, i es van posar d’acord de fer-ho així.

Balls parlats en un altre horari

Joan Badell, president dels Castellers de Vilafranca.

Joan Badell, president dels Castellers, creu que “una diada històrica com aquesta no s’ha de deixar perdre gratuïtament”, encara que actualment ja no sigui una diada de màxims per a una colla que hi ha carregat els seus primers 3 de 9 (1987), pilar de 8 (1995) i 3 de 9 amb agulla (2009), i també hi ha descarregat castells com la torre de 8 i el 4 de 9 amb agulla (2011). Per Badell, és bàsic “saber a quina hora s’actua”, i per anar bé “començar a les 3 (que ja és tard)”. El president dels verds considera que s’haurien de fer proves fins a trobar la fórmula bona. Sobre la taula deixa una proposta: “es diu que el 31 és el dia dels balls, però cada vegada hi ha més balls parlats i són més llargs, i potser podrien fer el ball i alguns d’ells traslladar el ball parlat en un altre instant”. I afegeix que “tots els actors de la festa major hem de valorar que fem els castells per al públic, i l’hem de tenir en compte”.

Marcar una hora d’inici

Xavi Llenas, president dels Xicots de Vilafranca.

Xavi Llenas, president dels Xicots, troba encertat fer una diada a l’antiga, que duri 45 minuts, perquè “és àgil, i això és bo per al públic i és bo per a la festa major”. Tanmateix, considera que en comptes de fixar una hora d’acabar, s’ha de fixar la de començar: “no pot ser començar a 1/4 de 5; pels castellers i pel públic, cal que hi hagi una hora marcada i complir-la, sigui la que sigui”. Llenas es lamenta que aquesta festa major “no ha tingut un horari: se l’han saltat els Diables, les Gitanes, els Falcons” i ho han pagat els que actuaven últims, els castells. També planteja que si els castells s’han de fer tan tard, no s’hauria d’anar a les processons del 29 i del 31, i només fer el pilar final, ja que les colles “no llueixen”. Així ho fan “a Tarragona fa tres anys, i no passa res”. Finalment, el president dels vermells afirma que “el principal per nosaltres és solucionar la diada del 29, que és la més important per la colla: s’ha de fer en una hora correcta”. Aquest 2019 començava a 2/4 de 4. En una carta, publicada la setmana passada a La Fura, plantejava algunes propostes.

Sobresaturació del dia 31

Manel Trias, president de la Jove de Vilafranca.

Manel Trias, president de la Jove, recorda que les colles castelleres “ja hem fet esforços els últims anys”, com bastir els castells a l’antiga o limitar el nombre de castells a la processó i la cercavila, i ara toca que en facin els balls i “trobar un equilibri”. La seva reflexió és que “els balls llueixen en processó i cercavila, i els castells llueixen a plaça; partint d’aquesta base, mirem com fer el lluïment de tothom”. Altrament, “s’està reduint la festa major a una diada, i jo no sé si n’hi ha d’haver una, dues o tres, però cal un replantejament global per no morir de sobresaturació”. I afegeix: “és una festa major del segle XIX, que tenia set balls, ara som al segle XXI, en tenim 19 o 21, tot ha anat encabint-s’hi, a més ara també fan ball parlat les Gitanes i els Cercolets, hi ha el dels Serrallonga, els Diables havien de durar 45’ i van durar 1h 20’, cal replantejar-s’ho tot”.

FER UN COMENTARI