Les Festes de Sant Pere de Vilanova recuperen la normalitat

0
138
Presentació del cartell i portada del programa, amb la regidora Mercè Mateo, la dissenyadora Roser Amela, el patró major de la Confraria jaume Carnicer i l'alcaldessa Olga Arnau.

Dimecres es va donar a la Sala Pòsit el tret de sortida a les festes de Sant Pere de Vilanova, amb la presentació del programa i del cartell, que és obra de l’artista i professora de l’EMAiD Roser Amela. Unes festes ja sense restriccions, que tornen a la normalitat amb més actes que mai i amb una durada més gran. L’alcaldessa Olga Arnau en va destacar la doble efemèride, la celebració del 50è concurs d’all cremat i del centenari de la formació del Pòsit. També va dir que “és una festa de ciutat, que ens obre l’estiu i que no deixa de ser la primera”.

La portada del programa és un gravat de Roser Amela, en què s’hi poden veure les xarxes dels pescadors ornamentades amb unes banderetes que simbolitzen tant la festa com la senyalització de les arts de pesca.

Entre els actes previs destaquen el tradicional concurs social de pesca al llançat (11 de juny) i el lliurament del 12è Premi Roig i Toqués, que en l’àmbit local recaurà en la professora universitària M. Carme Barceló i en el nacional, en la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (15 de juny).

Les festes pròpiament arrencaran el dia 17 amb el pregó, enguany a càrrec del periodista vinculat als barris marítims de tota la vida Guillem Mercader (dia 17). El dia 22 s’obrirà al Pòsit una retrospectiva fotogràfica del barri amb imatges antigues i es presentarà el llibre El rossegall i Baix a Mar,  les meves vivències (1943-1957), de Camèlia Ferrer. El dia 23 es farà l’onzena subhasta de peix a l’antiga, a la plaça del Port i el 28 una demostració del rossegall o antic art de pesca a la platja.

El 25, submarinistes del Club Nàutic faran una neteja del fons marí al voltant de la imatge submergida de Sant Pere; també es farà el 50è concurs d’all cremat (amb 25 parelles participants), una degustació, i l’actuació musical dels Sirex, grup que fa 40 anys ja va actuar va fer-hi un concert, i que té com a cantant un Leslie que ha estat pregoner de les festes de Sant Pere (2016) i jurat del concurs d’all cremat en diverses ocasions.

La processó terrestre i marinera, el 2 de juliol

La processó marinera en honor al patró dels pescadors serà el dissabte 2 de juliol, enguany amb la imatge portada per la barca Toni II, de Rubén Cortés, el qual, com a novetat, portarà també una petita escultura o guardó, obra de l’escultor vilanoví Xavier Cuenca.. En tornar a terra, es farà la processó terrestre fins a la plaça de la Immaculada Concepció, amb 22 grups folklòrics vilanovins.

FER UN COMENTARI