Les Fires de Maig obren la temporada oficial 2019 a Vilafranca

0
1089
Actuació conjunta de les colles (foto: Emma Pagès).

Diumenge a partir de 2/4 d’1 del migdia tindrà lloc la primera cita important del calendari casteller vilafranquí, la diada de Fires de Maig, a la plaça de la Vila. Una actuació amb el format antic, en què les colles locals van plantant els seus castells, cadascuna al seu ritme, sense ordre preestablert, de manera que esdevé àgil per al públic i no sol durar més d’una hora. Hi actuaran Castellers i Xicots, ja que la Jove hi ha renunciat.

Els Castellers de Vilafranca han tingut una pretemporada en què inusualment han dut el peu aixecat de l’accelerador, després de completar un 2018 en què finalment una altra colla, la Vella de Valls, va fer millors castells. El cap de colla Toni Bach ha dit que “sabíem que el moment arribaria” i que ara és temps de renovar troncs, canalla, folre i manilles, per tal preparar “una nova ratxa” com la dels últims 24 anys. En la seva anàlisi, recorda que fa dos anys “ja vam punxar a nivell mental arran de la caiguda del 4 de 9” i que ara cal “lluitar contra la mentalitat de la gent que sempre han estat al davant” i que ara es troben que la colla ha fet un pas enrere.

Possible castell de nou

Toni Bach, cap de colla, i Joan Badell, president dels Castellers.

En relació a aquests primers mesos de l’any, Bach afirma que “pot semblar que anem endarrerits, però no és així”. Els verds tenen un pom de dalt nou que ja va fer dilluns a assaig la torre de 8 amb folre i segurament l’estrenaran a plaça diumenge; el 4 de 8 l’han fet set segons i sis terços diferents; la torre de 7 l’han fet quatre quarts diferents, i no amaga que aquest treball de fer pujar molta gent pot acabar portant a l’inèdit 10 de 8. Quant al castell de nou, la intenció és portar-lo per Fires, “però si no vingués, no passa res, l’objectiu és que la canalla se senti molt segura, i això l’any passat ho vam perdre”. El 4 de 8 amb agulla també s’està assajant per dur-lo a plaça per Fires, tot i que tampoc és segur, i al capdavall, el gran repte de la temporada tornarà a ser “sobretot Sant Fèlix, que hi anirem al màxim, com sempre”, ha dit Bach.

Per animar castellers i afeccionats a anar a assaig i a les actuacions, aquesta setmana han començat a difondre per les xarxes socials un espot amb l’eslògan “Més”, que serà el fil conductor de la campanya de comunicació de la colla al llarg d’aquest 2019. El més és, segons el president Joan Badell, un “símbol positiu” que vol caracteritzar la colla i que mostra que els Castellers volen sumar castellers, fer més castells i fer-los més alts.

El 4 de 8, dubte per Fires

Gabi Molero (cap de colla), Xavi Llenas (president), Òscar Navarro (pallasso Anskari) i Enric Pagès (responsable d’activitats dels Xicots).

Els Xicots de Vilafranca van portar diumenge el 5 de 7 com a millor castell a Sant Feliu de Llobregat, acompanyat dels dos castells de set bàsics, en la diada de les Festes de Maig. Per Fires de Maig, els vermells no decidiran fins després del darrer assaig d’aquest divendres si tiren el 4 de 8 o bé el reserven per a més endavant. El cap de colla Gabi Molero explica que fins ara només han fet dues actuacions, que hi ha molta renovació de tronc i de canalla que “i no estirarem més el braç que la màniga si no ho veiem clar”. El que hi garanteix són tres castells de set de gamma alta, com el 5 de 7, el 7 de 7 i el 4 de 7 amb agulla. A l’assaig de divendres es lliuraran una trentena de camises a nous castellers, de manera que es pot dir que “estem creixent en horitzontal, i la resta ja vindrà”. En acabar la diada, la ronda de vermut de colles locals es farà a Cal Noi-Noi.

 

D’altra banda, els Xicots de Vilafranca engeguen la campanya “Assajos solidaris”, amb els quals enceten un seguit de col·laboracions amb ONG i entitats solidàries per tal d’ajudar a recaptar fons per als seus projectes. En concret, els assajos solidaris seran almenys quatre, tots ells el divendres abans d’una de les quatre diades marcades en vermell en el calendari casteller de la temporada: Fires de Maig, festa major de la Granada, Festa Major i diada del Roser. En aquests assajos es lliuraran camises vermelles als nous castellers de la colla i també es farà una explicació de cada projecte, que seran, per aquest ordre: suport al pallasso vilafranquí Anskari (alter ego d’Òscar Navarro) per un projecte per portar somriures a Moçambic, en infants que viuen en situació de risc, dos mesos després que un cicló arrasés part del país; la Coordinadora de Síndrome de Down de Catalunya; Open Arms; i una entitat de Vilafranca (encara per concretar) relacionada amb la igualtat de gènere i la violència domèstica. Per recaptar fons per a aquestes associacions, a la parada que la colla porta a totes les actuacions hi posaran elements a la venda i es recolliran donatius. Els projectes també s’explicaran a Cal Noi-Noi durant la Pluja d’Enxanetes, als familiars dels infants que hi participin.

FER UN COMENTARI