Les noves excavacions a Banyeres destapen “la Pompeia del Penedès”

0
1434
Una de les construccions del jaciment iber.

El jaciment iber de les Masies de Sant Miquel de Banyeres del Penedès està superant les expectatives dels arqueòlegs i, previsiblement, “esdevindrà una de les excavacions més importants de Catalunya”. Així ho ha assegurat l’arqueòleg de la UB i responsable tècnic dels treballs, Jordi Morer, sorprès per les nombroses restes que s’estan trobant i, sobretot, pel seu bon estat de conservació. “Hem trobat tres construccions, amb murs de fins a quatre metres d’alçada, i una gran quantitat de restes de ceràmica i metall, com ara monedes de plata, unces de bronze o àmfores”, afegeix Morer. De fet, aquestes troballes fan creure als investigadors que “en aquest assentament hi podia viure algun orfebre”.

L’any 2018 ja es va fer un primer anàlisi amb georadar que posava de manifest l’existència d’aquesta ciutat ibèrica i la seva “excepcionalitat”, però aquesta segona campanya ha revelat que el jaciment de Les Masies de Sant Miquel data del segle V aC i no del III aC, com es creia en un principi. “Ens trobem amb una ciutat que va ser reformada dos segles més tard, la qual cosa ens permet saber que Banyeres va tenir una gran influència política i econòmica”.

A hores d’ara només s’ha excavat mitja hectàrea, però els investigadors assenyalen que la superfície de l’assentament s’allarga fins a les 4,5 hectàrees. “Fins ara hem destapat el 0,01% del jaciment i, a més de la gran quantitat de peces que hem trobat, també hem identificat unes 150 edificacions, una fossa de més de 7 metres de profunditat i part de la muralla que delimitava la ciutat”, diu l’arquèoleg.

El bon estat de conservació de l’assentament ve donat perquè “el poblat no ha tingut pràcticament cap impacte humà i amb el temps s’ha convertit en camps de cultiu”, asseguren. D’aquesta manera, han pogut certificar que el jaciment iber de Les Masies de Sant Miquel de Banyeres va ser la capital del Penedès i que, actualment, és un dels assentaments més importants de Catalunya.

Una oportunitat turística per Banyeres

El valor arqueològic d’aquesta excavació ha portat a l’Ajuntament de Banyeres a convertir l’espai en un reclam turístic per la comarca del Baix Penedès. “Mentre les grans empreses de la comarca aposten per la deslocalització, nosaltres hem de defensar allò que és nostre”, ha dit l’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach. Segons l’Ajuntament, el projecte planteja la construcció d’una carretera per poder accedir al jaciment, un aparcament i un centre d’interpretació que permetrà fer visites guiades a l’assentament.

Tot i que no hi ha un calendari fixat, Benach ha avançat que aquestes visites no arribarien fins el 2023, ja que la pandèmia els ha obligat a refer els terminis d’execució. Ara, però, el que calen són recursos econòmics que permetin tirar endavant els treballs i, per això, l’alcalde de Banyeres ha recordat la necessitat de rebre subvencions a través de fons FEDER, l’1% cultural o els fons Next Generation. En aquesta línia, el batlle també ha demanat a la Diputació de Tarragona i la Generalitat una inversió per poder impulsar l’espai. “Això és un cavall guanyador per la comarca, però calen molts milions d’euros”, ha destacat Benach, que espera rebre unes 25.000 visites anuals al nou jaciment.

FER UN COMENTARI