La CUP de Vilafranca va exposar ahir en roda de premsa que, en el cas de governar, la seva prioritat seran les polítiques socials i la implicació en els drets de les persones. Txus Magallón, un dels fundadors del Sindicats de Llogaters del Penedès i en tercera posició a la candidatura dels cupaires, explicava que volen una “Vilafranca més justa i amb polítiques valentes per garantir la igualtat i evitar la segregació, la pobresa i l’exclusió social”.

Pel grup municipal el sistema capitalista i la seva agressivitat provoca precarietat laboral, salaris baixos i problemes per accedir a l’habitatge i a la sanitat, i per això es comprometen a desenvolupar polítiques per al foment del treball, posar l’economia al servei de les persones i que respectin la diversitat com a “font de riquesa col·lectiva”.

Entre les seves propostes més rellevants la CUP proposa la creació d’una Regidoria pels Drets Socials per tal d’assegurar els drets en tot moment i “no només en situacions límit”. A més, insisteixen en la creació d’una Oficina Local i un Pla Local d’Habitatge, així com també en l’ampliació del parc municipal d’habitatges d’emergència per a les famílies desnonades o en risc d’exclusió residencial.

Els cupaires també garanteixen la creació d’una Mesa Local d’Emergència Social i Habitacional, que suposaria un impediment als talls de subministraments energètics i d’aigua a les llars amb dificultat econòmica i es gestionaria amb tot el teixit associatiu implicat en els àmbits social i d’habitatge (com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Càritas i Creu Roja, el Sindicat de Llogaters, els jutjats, les associacions de veïns, les entitats del Tercer Sector…).

En referència a la pobresa, la proposta de la CUP de Vilafranca és la creació d’observatoris per tal de “conèixer la situació real” i facilitar l’adaptació de polítiques; i la protecció dels col·lectius que pateixen problemes d’addiccions i salut mental. També volen aconseguir uns serveis funeraris a un preu assequible per a tothom mitjançant convenis d’obligat compliment amb les empreses adjudicatàries del servei; i treballar contra la segregació escolar creant un Pla Educatiu de la Vila que afavoreixi una educació “pública, equitativa i de qualitat”.

Finalment, els cupaires es comprometen a augmentar la partida pressupostària destinada a les campanyes, formacions i accions contra la violència de gènere, a abordar la feminització de la pobresa creant una xarxa d’habitatge públic especialment per a les dones sense llar o en risc, i elaborar i aplicar el protocol d’actuació contra les violències masclistes i LGTBIfòbiques.

FER UN COMENTARI