L’esclafit del 31 d’agost deixa un paisatge de desolació a Vilafranca

0
201
Pi caigut al Tívoli.

Un tempesta furibunda amb esclafit va causar moltes destrosses a Vilafranca el 31 d’agost cap a 2/4 de 4 de la tarda, en plena festa major, i va deixar un paisatge de desolació. S’estava celebrant la diada castellera de Sant Ramon quan, de cop i volta, el cel es va encapotar i en un tres i no res va caure sobre la ciutat una tempesta de pluja i vents huracanats que va fer caure centenars d’arbres i va causar moltes destrosses a la via pública. El fet que a aquella hora hi hagués poca gent al carrer va evitar danys majors.

L’esclafit és un fenomen natural gens habitual, però que cada vegada ho és més. N’hi va haver un el 12 d’agost de 2019 a Vilanova que també va causar moltes destrosses, i un altre l’octubre de 2017 a Calafell i Cunit. Es tracta d’uns vents que viatgen a gran velocitat en sentit vertical i que quan toquen a terra s’escampen de forma horitzontal. El del 31 d’agost va arribar a 90 km/h., combinat amb una pluja de més de 33 litres/m2 en poca estona, que al cap del dia, després d’un parell de tempestes posteriors més, arribaria als 45 l/m2, segons el web Meteoclimatic. A més, en 30 minuts, la temperatura va baixar dels 30,4º als 18,1.

L’afectació més important va ser per la caiguda d‘arbres i branques al carrer. El barri amb una major afectació va ser el de Sant Julià, però a tots els parcs van caure arbres i es van esberlar branques, que en alguns casos van anar a parar sobre vehicles estacionats, i altres sobre la vorera o la calçada. Al parc del Tívoli van caure diversos pins centenaris de grans dimensions. A la Zona Esportiva, l’escenari dels concerts va quedar destrossat. A la rambla de la Girada les branques que van sortir volant van fer caure nombrosos fanals de llum. Hi va haver talls de carrer puntuals per tota la vila per branques caigudes i per acumulació d’aigua, i alguns talls del flux elèctric. No hi va haver danys personals.

Val a dir que els serveis d’emergència es van activar de seguida per començar a retirar branques de la via pública, aixecar tanques caigudes, tallar troncs d’arbre mig caiguts i reobrir carrers. Durant la tarda de dimecres, la Policia Local de Vilafranca va rebre230 trucades, 90 de les quals informaven d’arbres caiguts. També es van fer 30 actuacions relacionades amb danys a la propietat, sobretot vehicles. Altres afectacions de la tempesta van ser la caiguda de senyals i inundacions per taponament d’embornals o col·lapse de clavegueram, filtracions d’aigua, etc.

L’alcalde Pere Regull ha ditque “s’està preparant un Drecret d’excepcionalitat amb l’objectiu d’accedir als ajuts per part de la Diputació de Barcelona per pal·liar els costos”.

FER UN COMENTARI