Vilafranca és ciutat orientadora en l’àmbit formativa. Això significa que posa a l’abast de la població diferents punts per poder acompanyar els ciutadans en les transicions formatives que calguin. En aquesta línia, s’han presentat dues iniciatives que s’estan duent a terme en dos centres de la vila: l’Escola Arsenal i l’institut Eugeni d’Ors. Tots dos ofereixen un servei d’assessorament i de reconeixement a través del qual poden reconèixer l’experiència laboral no reglada i intercanviar-la per formació. Escola i institut poden reconèixer únicament l’experiència relacionada amb les famílies formatives que imparteixen (disseny gràfic i joieria en el cas de l’Arsenal, i cicles d’administració, comerç i màrqueting, i informàtica en el cas de l’Eugeni d’Ors).

El tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, va insistir en la importància que té, tant per empreses com per treballadors, que es pugui homologar l’expertesa: “és un valor afegit per a tots. A Vilafranca tenim indústria amb molta tradició, hi ha molts casos de treballadors amb una llarga experiència, però sense títol. Aquest reconeixement és una manera excel·lent de reconèixer les seves habilitats, experiència i capacitació”.

Per la seva banda, la regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat, va agrair l’esforç que fan els centres que ofereixen aquest servei, ja que per poder-lo oferir han de tenir una acreditació de la Generalitat i això requereix també formació del professorat: “és voluntat de cada centre oferir aquest servei, els que l’ofereixen és perquè tenen l’interès de voler anar més enllà i entenen que el repte que tenim com a societat és acompanyar a tota la població al llarg de les diferents transicions formatives”.

El servei d’assessorament i reconeixement és gratuït. Els interessants es poden adreçar al centre (sempre que la seva experiència laboral estigui relacionada amb els estudis que s’hi imparteixen) i començar el procés. Primer cal reunir-se en diferents ocasions amb un comitè d’assessorament el qual emet un informe aconsellant o no el reconeixement de l’expertesa amb una titulació acadèmica. A partir d’aquí és la junta de reconeixement la que se n’encarrega. En total, aquest procés pot allargar-se uns sis mesos.

A l’institut Eugeni d’Ors ja fa 7 anys que s’ofereix aquest servei, mentre que a l’Escola Municipal d’Art en fa un. A més, aviat està previst que s’hi sumi també l’Escola d’Enoturisme, la qual ja ofereix servei d’assessorament, però encara no de reconeixement.

FER UN COMENTARI