L’Escola Conservatori de Música de Vilanova ret homenatge al pioner del folk, Pete Seeger

0
423

Com a preàmbul del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) 2019, que se celebra a Vilanova, aquest dissabte l’Escola i Conservatori Municipal de Música de Vilanova ha preparat una jornada monogràfica dedicada al Pete Seeger, amb la col·laboració de Jordi Paulí.

Començarà a les 11 del matí amb una actuació de combos del departament de música moderna de l’escola, que interpretaran cançons emblemàtiques de Seeger. Al punt del migdia hi haurà una presentació de l’editor Ramon Nadal sobre el llegat musical i social de Seeger. Tot seguit, hi haurà una taula rodona a càrrec de Ton Dalmau, el mateix Ramon Nadal i Bernat Manzano, i una visita guiada per Nadal a l’exposició fotogràfica dedicada al pioner del folk. Ja a les 6 de la tarda es farà una projecció del documental “The power of song”, sobre Pete Seeger, i la jornada es clourà a 2/4 de 8 amb un acte d’homenatge i una cantada col·lectiva amb el Cor de la Tutura.

A continuació adjuntem un article redactat pel Grup d’Amics de Pete Seeger:

 

Pete Seeger ens diu: “Si el món te futur…”

“… no serà degut a una gran organització sinó milions i milions de petites comunitats que interactuen. La participació és el que salvarà la raça humana.”

Amb aquestes paraules volem fer públic el que aquest any podem anomenar “any Pete Seeger”, ja que el passat 3 de maig hauria fet 100 anys i en fa cinc de la seva mort.

Pete Seeger és un referent en la música de Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen i molts d’altres, se’l coneix com el pare del folk. Qui no ha cantat mai Guantanamera o Vull ser lliure o Tots junts vencerem? i moltes altres cançons de l’imaginari col·lectiu?

En Pete havia assessorat als organitzadors del nostre festival FIMPT, sobre cantants que després van venir. Ell no havia arribat a venir mai a Vilanova, però sí que havia actuat varies vegades a Catalunya i Espanya, de la mà del seu amic Raimon.

A Catalunya podem dir que va crear escola, sobretot en el moviment folk que va haver-hi els anys finals del franquisme i també en la figura d’en Xesco Boix, amic de Pete Seeger, cantant dedicat especialment a l’animació infantil que donà impuls a tot un moviment de músics d’animació infantil, encara molt actual.

En Pete no era un cantant convencional, era un visionari lluitador pacífic a favor de que les persones entenguem que hem de superar grans dificultats que ens afecten com a Humanitat: lluità pels drets de les minories, en contra de les guerres, a favor d’un sistema econòmic just i d’una evolució ecològica i sostenible, etc.

Com a referent internacional, aquest any en molts llocs del món, s’organitzen homenatges per recordar la seva persona, el seu llegat i els seus missatges, molt i molt actuals.

A Catalunya el passat dia 3, el dia del seu aniversari, varem fer una passejada musical en un vaixell pel riu Ebre, imitant d’alguna manera el vaixell Clearwater, que ell junt amb altres, varen construir els anys 60 per navegar pel riu Hudson (el riu que va a New York) i crear consciència a la població de la contaminació que afectava el riu.

En aquesta passejada pel riu Ebre hi havia gent de molts indrets de Catalunya i hi varem participar quinze vilanovins i vilanovines (aplegats en el “cor de la turuta”). Podeu veure un petit reportatge que va fer el nostre estimat amic i fotògraf Mike en aquest enllaç: https://www.facebook.com/mike.alentorn/videos/2378695668819211/?hc_location=ufi

FER UN COMENTARI