Salvador Valls, quarta generació de la xarcuteria Cal Valls.

La història de la xarcuteria Cal Valls de Vilafranca és la d’una nissaga dedicada plenament a elaborar embotits de forma artesanal i de qualitat. El Salvador Valls, que està al capdavant del negoci familiar, representa la quarta generació d’aquesta nissaga que va obrir la seva primera botiga l’any 1885 al carrer de la Cort. Va ser el seu besavi qui va engegar el negoci. “En aquells inicis érem cansaladers: només veníem cansalada i bacallà. Anys més tard, el 1926, quan vam ampliar el ventall de productes elaborats, ens vam establir a l’edifici de la plaça Constitució i més endavant, el 1975, vam traslladar l’obrador al carrer Sant Julià”, explica el Salvador.

Aquesta llarga i continuada trajectòria va merèixer a Cal Valls l’any 2004 el reconeixement d’establiment centenari per part de la Generalitat de Catalunya, una distinció que va suposar un orgull per la família.

Des dels seus inicis fins a l’actualitat, l’elaboració artesanal i la qualitat dels seus productes han estat els trets identitaris de Cal Valls. L’aposta pels productes de proximitat, com la carn fresca de porc, i els anys d’experiència a l’obrador els avalen davant la seva clientela.

Llistat de preus de l’any 1922 aprovat pel Gremi de Tocinaires. FOTO cedida per Cal Valls.

Les botifarres són un dels seus productes més demandats, tant les tradicionals que tenen a la venda al llarg de tot l’any (botifarra blanca, botifarra negra, botifarra de carn de perol, botifarra de porc ibèric), com les de temporada com és el cas de la botifarra d’ou, marca de la casa. En comencen a elaborar als voltants de Sant Antoni, el 17 de gener, fins a Carnaval, l’època de l’any que més demanda té coincidint amb el Dijous Gras. Al llarg de tota la temporada n’arriben a fer fins a 150 kg. Les botifarres de calçots, d’alls tendres o de rovellons són altres especialitats de temporada.

Les botifarres però són només una petita mostra de l’àmplia varietat de productes que es poden trobar a Cal Valls. En els seus dos establiments de la plaça Constitució i el carrer Sant Julià s’hi poden trobar productes frescos d’elaboració pròpia, carn fresca de porc alimentat ecològicament, vedella de Girona, pollastres i conills del Penedès, així com pernils i embotits ibèrics, formatges i patés, que poden preparar en safates amb una presentació acurada per servir directament a taula.

També cal destacar l’elaboració de plats cuinats com pollastres i ànecs rostits, galtes de porc o pollastres farcits, a punt per escalfar i menjar per gaudir de plats tradicionals fets com a casa.

FER UN COMENTARI