L’Estat posa nova data a la construcció de la rotonda de l’N-340 a Subirats: la tardor de 2022

0
518

L’alcalde Pere Pons i regidors de Junts per Subirats Àngels Pinyol i Carles Morgades es van reunir dimarts de la setmana passada a Madrid amb el director general de Carreteres de l’Estat, Javier Herrero, que es va comprometre a començar les obres de la rotonda de l’N-340 a Subirats, a l’altura de Sant Pau d’Ordal, a la tardor de l’any que ve.

Després d’incompliments i promeses que havien quedat en paper mullat, en la reunió es va concretar un nou calendari que caldrà veure si aquest cop es compleix, ja que la rotonda d’aquest punt negre de la xarxa de carreteres de Catalunya és una reivindicació de fa vint anys. L’acord a què es va arribar és que a la primavera de 2022 es liciti l’obra, per tal que els treballs comencin d’aquí a un any, a la tardor.

El detonant de la darrera campanya de pressió exercida des de Subirats perquè es fes la rotonda va ser l’accident mortal que va tenir en aquella cruïulla la veïna de Sant Pau d’Ordal, Núria A.N. (52 anys), el juny de 2017. L’enclavament és una recta on únicament hi ha una limitació de velocitat de 60 km/h, que pocs vehicles respecten. De seguida l’Ajuntament va convoca un ple extraordinari i urgent per exigir al Ministeri de Foment la rotonda. També es va fer una recollida de fimes i van convocar durant una temporada concentracions veïnals amb pancartes els dissabtes al matí, al solar on hi havia hagut la benzinera, on caldria la rotonda, sense que arribessin a tallar mai l’N-340 però fent visible als vehicles de pas la seva reivindicació.

Això va ser el 2017, però la reclamació venia de lluny. La primera proposta al Ministeri de què es té constància d’arranjament de la cruïlla data de l’1 de març de 2006. Quinze anys, doncs. Després han vingut requeriments de la Junta de Govern (5-12-2007), peticions a la Direcció General de Carreteres (3-6-2010), una reunió a Madrid amb el secretari general d’Infraestructures, Manuel Miño (18-9-2014) o la carta de suport del Síndic de Greuges (31-10-2016), entre altres. En els darrers quatre anys, des de l’esmentat accident, l’Ajuntament ha mantingut almenys dues reunions cada any per reclamar la concreció en el projecte i l’execució de la rotonda.

FER UN COMENTARI