L’exportació de cava segueix disparada, el mercat espanyol es contrau un 12%

0
1310
El sector del cava, presentant el seu balanç anual al juny.

Ja és habitual que quan el sector del cava presenta el seu balanç anual, n’hi hagi una de freda i una de calenta. I la freda i la calenta són sempre les mateixes: el mercat espanyol i les exportacions. En aquest cas, al 2018 el cava va batre el seu rècord històric de comercialització d’ampolles a l’estranger, 165,08 milions d’envasos (+1,8%). El rànquing de països que més cava importen l’encapçalen Alemanya (+2,2%), Bèlgica (-4,8%), els Estats Units (+3,2%), el Regne Unit (-6,4%) i França (+10,9%).

Els efectes de l’1-O

En canvi, el cava destinat a Espanya va anar un 12,1%  a la baixa, fet que des del departament de comunicació de la DO Cava s’atribueix als efectes del boicot evident que hi va haver arran de l’1-O en el darrer trimestre de 2017, però que el seu president, Javier Pagés, ha negat. En què es basa per negar-ho? Doncs, que segons l’informe Nielsen sobre consum de begudes a l’Estat, s’estima que l’any passat va créixer un 0,3% el consum de cava a Espanya. Així, segons Pagés, al 2017 es va expedir més cava del que finalment es va vendre,l i hi va haver, per tant, un sobreestoc que s’acabaria venent al 2018. I per reforçar l’afirmació que no hi ha boicot, aprofitant que presenta el balanç del sector amb tan de retard, explica que durant el primer trimestre d’enguany han crescut un 33,4% les expedicions cava destinat al mercat espanyol.

El quart millor any

En el seu conjunt, l’any passat es van collir 325,7 milions de quilos de raïm destinat a cava (el 90% del qual, a Catalunya) i la producció va ser de 244,42 milions d’ampolles, un 3,2% menys que al 2017. És el quart millor exercici de la història del Consell del Cava.

Altres dades aportades pel president de la DO són que el cava es ven més car, sobretot perquè creix un 20,3% el nombre d’ampolles prèmium (gran reserva i cava de paratge) i un 76% el cava ecològic, que ja representa el 4,3% del total. Actualment, de tot el cava que es fa, el 87% correspon a la categoria més baixa, el tradicional (Pagès diu que “tot el cava és de gran qualitat i la qualitat que té és molt superior al reconeixement que té”), mentre que el 10,9% són reserva, l’1,9% gran reserva i el 0,1% de paratge qualificat. Amb tot, és a l’estranger on més cava de 9 mesos de criança es beu (92,8%), mentre que a l’Estat representa “només” tres de cada quatre ampolles.

A diferència d’anys anteriors, el Consell del Cava no ha volgut dir el preu mitjà d’una ampolla de cava i tampoc el percentatge de marca blanca.

Durant la presentació, el director de l’Incavi, Salvador Puig, ha recordat que més del 60% del raïm que es cull a Catalunya és per fer cava, ha aplaudit la limitació de les plantacions de vinya (en consonància amb el que demana la pagesia catalana) i ha posat dos semàfors grocs al sector: “al cava la falta el vincle amb el territori, el terroir, que és el que dona ànima a les DO” i recordat que el 30% de la vinya a Catalunya és ecològica, molt superior a les xifres del cava.

FER UN COMENTARI