L’exposició “Dimonis” porta a Vilafranca durant el VilaPensa l’etapa “excorcista” de Verdaguer

0
464

Per espai d’un mes, entre el 9 d’abril i el 9 de maig es pot visitar a la sala dels Trinitaris de Vilafranca i en el marc del festival VilaPensa l’exposició “Dimonis”, creada per cabosanroque (Laia Torrents i Roger Aixut) a proposta de la Fundació Jacint Verdaguer. La instal·lació va ser estrenada al 2019 i Vilafranca és el primer municipi català que l’acull després de la inauguració.

Amb una música inquietant de fons, la integren deu instal·lacions plàstic-o-sonores, multidisciplinars, que recreen el món de Verdaguer durant la seva etapa en què participava com a relator en sessions d’exorcisme. “Dimonis” s’ha fet a partir de la relectura efectuada per l’artista Enric Casasses de les llibretes escrites per mossèn Cinto d’aquella època. Degut al comportament dramatúrgic de l’exposició, es faran tres passis de 40 minuts de durada de dimecres a divendres (a les 6, les 7 i les 8 de la tarda), els dissabtes a les 6 i a les 7 i els diumenges a les 12 i a la 1 del migdia. L’aforament està limitat a vint persones. Per assistir a la inauguració (aquest divendres a les 6 i a les 7), cal inscripció prèvia a cultura@vilafranca.org.

La possessió

Laia Torrents considera que els textos en què es basa “Dimonis” són “profundament actuals amb la pandèmia, són versos que han esdevingut literals, i quan vam fer el muntatge eren metafòrics”. Roger Aixut hi afegeix que “Verdaguer ens serveix per reflexionar sobre la possessió, que és un fenomen molt universal, que apareix en totes les cultures i totes les èpoques”.

FER UN COMENTARI