Imatge amb membres del jurat, el guanyador i el president de Vinseum. Josep Colomé, Joan Tarrada, Raimon Soler, Ramon Marrugat i Ramon Arnabat.

L’historiador vilafranquí Raimon Soler ha guanyat la tercera beca Emili Giralt i Raventós, que convoca anualment el Vinseum amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. El treball pel qual ha merescut el premi es titula “Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939”.

El projecte vol determinar quines van ser les causes que van conduir a què en el marc d’una Catalunya industrial, amb potents organitzacions de classe, obreres i patronals, fos un episodi de conflicte agrari el que va arribar a tenir més rellevància política. Per això, vol explicar per què en aquelles comarques catalanes que cap al 1860 ja havien assolit la màxima expansió del conreu de la vinya i que van tornar a ser les principals comarques vitivinícoles després de la fil·loxera, el conflicte va ser més intens que en altres.

La beca, dotada amb 3.000 euros, ha rebut enguany fins a nou projectes diferents arribats de tot Catalunya i avalats per un director/a de recerca.

FER UN COMENTARI