Avui s’enceta un dels caps de setmana més esperats pels sadurninencs i pels amants del cava d’arreu. I és que arriba una nova edició –i ja en van 27– del Cavatast, la mostra de caves amb més solera i rellevància del país, una oportunitat única per poder degustar més d’un centenar de referències d’escumosos de la mà dels 26 cellers participants d’enguany i de gaudir amb la setanteta de propostes gastronòmiques que per a l’ocasió oferiran fins a nou restaurants, pastissers i elaboradors artesans locals. Alhora, el Cavatast s’estén més enllà del recinte firal –des de l’any passat al parc de Lluís Companys– i brinda a tothom la possibilitat de gaudir de tres dies farcits d’activitats que permeten conèixer des de diferents àmbits i perspectives la història i les persones que hi ha darrere de cada ampolla, l’origen de la tradició cavista que ha convertit Sant Sadurní en la capital del cava…

1. Ubicació consolidada

Fins a l’any passat el Cavatast se celebrava al centre de la vila, a la rambla de la Generalitat. Ara bé, l’any passat l’Ajuntament, que és qui organitza l’esdeveniment, va apostar per traslladar-lo al parc de Lluís Companys, un espai molt més obert que permetés millorar l’estada de cellers i visitants i, al mateix temps, obrís la possibilitat de créixer. La valoració que organitzadors, cavistes i participants van fer l’any passat va ser tan positiva que enguany no només s’opta pel mateix emplaçament, sinó que es consolida amb l’increment de cellers i d’estands gastronòmics.

Així, enguany se citen al Cavatast 26 cellers elaboradors de cava, tres més que l’any passat, mentre que el nombre d’empreses que oferiran productes gastronòmics també s’incrementa i passa dels 7 de l’edició anterior als 9. Tot plegat, es tradueix en més metres lineals d’exposició.

Les caves participants portaran a la mostra, com acabem d’indicar, més de cent referències de cava, mentre que els restaurants, productors artesanals i pastisseries oferiran fins a 70 plats o propostes a tastar. Per gaudir-ne els visitants hauran de comprar una entrada als diferents espais de venda habilitats a la mostra (vegeu detalls de preus i horaris al requadre Informació de butxaca).

2. Divulgant la cultura del cava

El Cavatast va més enllà de la mostra de caves i aposta decididament per donar a conèixer la tradició i la cultura vitivinícola local a partir de diferents iniciatives. Així doncs, enguany –com a novetat– en el mateix recinte del parc de Lluís Companys hi haurà un nou espai on es duran a terme activitats relacionades amb els productes de la mostra. El dia de la presentació d’aquesta edició del Cavatast, la regidora de Turisme, Eva Cruces, explicava que s’ha apostat per crear aquest espai per dotar de més contingut la mostra pròpiament dita: “Apostem perquè a l’espai de la fira passin coses amb el cava, sempre, com a protagonista”. D’aquesta manera, en aquest nou espai els visitants podran gaudir de tastos gratuïts (caldrà inscriure-s’hi una hora abans de l’inici de cadascuna al punt d’informació de la mostra), com ara: tast guiat de caves i formatges del Penedès, tast de caves de guarda vs. cava de guarda superior, tast de caves d’elaboradors integrals, etc. En total, s’oferiran quatre tastos dissabte i quatre diumenge.

El Celler de la Fassina de Can Guineu serà un dels altres punts neuràlgics de les activitats cavistes d’aquest cap de setmana, ja que allà el Consell Regulador de la DO Cava, la Confraria del Cava i AECAVA, amb el suport de l’Ajuntament, programaran quatre tastos més. Es tracta de quatre activitats de primer nivell i per poder-les gaudir cal adquirir prèviament les entrades a través del web cavatast.cat. Dissabte, dia 7, el primer tast serà a quarts d’una del migdia i amb el títol “El vincle entre la criança del cava i la gastronomia”, es farà un tast de caves d’alt nivell amb maridatge de platets d’autor; a les 5 de la tarda se’n farà un altre de curiós: es maridaran biquinis gurmet amb cava i el dirigirà el sommelier Ramon Roset. L’últim tast de dissabte serà “El cava en femení”, i es podran tastar caves maridats amb fruites de tardor amb el guiatge de diferents generacions de dones vinculades al cava. Per diumenge al migdia el tast programat és “El cava, l’aliat de la cuina catalana” i s’hi maridaran caves amb plats tradicionals de la cuina catalana.

A banda d’aquests tastos i maridatges, diverses caves de la vila se sumen al Cavatast oferint també tastos i activitats enoturístiques als seus cellers perquè els visitants de la mostra puguin tenir una experiència de 360° al voltant del cava.

3. Desenes d’activitats paral·leles

A banda de totes les activitats que acabem d’esmentar, directament relacionades amb el món del cava, aquest és un cap de setmana d’activitat cultural, lúdica i festiva intensa a la vila de Sant Sadurní. Amb l’objectiu de donar a conèixer la seva història, les seves tradicions i el seu teixit associatiu, al llarg d’aquests tres dies es programaran diverses activitats.

L’associació de comerciants Som Sant Sadurní és una de les més actives i des de fa anys se suma al Cavatast organitzant diferents activitats. Fa dies, per exemple, que molts aparadors del poble llueixen engalanats amb motius relacionats amb el cava i la vinya; són comerços que participen alconcurs d’aparadors que convoca aquesta associació perquè arrreu de la vila arribi l’esperit de la mostra de caves. A més, i com a acció destacada, des de fa vint-i-dos anys que Som Sant Sadurní s’encarrega de convocar i organitzar la mostra d’artesans que dissabte i diumenge es podrà veure al parc de Lluís Companys i que enguany comptarà amb la participació de 22 artesans i d’un espai on s’oferiran tres tallers simultanis. Per altra banda, i per aprofitar la gran afluència de visitants que Sant Sadurní rep aquest cap de setmana, l’associació de comerciants celebra dissabte la Botiga al Carrer i per amenitzar-la durant tot el matí als carrers del centre hi haurà actuacions musicals en directe i activitats per a la canalla.

Justament, dissabte a la tarda per promoure que els visitants del Cavatast coneguin també el poble i hi hagi gernació arreu, a les 5 els Timbalers dels Tabalots començaran una tamborinada des de la zona del Cavatast fins a la plaça de l’Ajuntament on, en arribar, hi haurà un espectacle infantil a càrrec de la companyia Teatre Al Detall que presentarà Llepafils, el nen que només menjava patates fregides. I del públic familiar al més jove, perquè a la mateixa plaça de l’Ajuntament a quarts de 12 de la nit el grup Akelarre oferirà un concert.

Durant tot el cap de setmana també es programaran dues visites guiades per conèixer la història i el patrimoni arquitectònic de la vila. Tant dissabte com diumenge qui ho vulgui (prèvia inscripció) podrà descobrir el Sant Sadurní anecdòtic de la mà de Gust a Terra, mentre que diumenge s’hi sumarà la visita a l’església i el campanar que ofereix Descobrir Penedès.

4. La nit dels Màgnums

Tot i que el tret de sortida del Cavatast es dona aquesta tarda de divendres amb el pregó de l’escriptora Empar Moliner (vegeu entrevista al final del reportatge), fa una setmana es van començar a escalfar motors amb la tradicional Nit dels Màgnums organitzada per la Confraria del Cava, que va tenir lloc el 29 de setembre a les Caves Freixenet amb totes les entrades esgotades.

Era la quarta edició i, com és habitual, s’hi van donar a conèixer els caves més exculsius en format màgnum de la mà dels seus elaboradors. Es van sumar a la iniciativa 21 cellers: Blancher, Alsina Sardà, cavas Hill-Ferrer Wines, Canals i Munné, Codorniu, El Mas Ferrer, Fonpinet, Freixenet, Giró Ribot, Jaume Giró i Giró, Juvé & Camps, Maset, Muscàndia, Naveran, Oliver Viticultors, Rimarts, Segura Viudas, Torné & Bel, Torrrens Moliner, Vilarnau i Vins El Cep. Alhora, tots els assistents van poder gaudir de propostes gastronòmiques elaborades per l’Hotel Fonda Neus, el Celler d’en Bacus, Cal Joanet, Ticus Restaurant, Camins del Nord Formatges Artesans i la pastisseria Carafí.

5. La bombolla té una cosa màgica

Entrevista a Empar Moliner, escriptora. Encarregada d’inaugurar aquesta edició del Cavatast

En quin moment de la teva vida descobreixes el cava?

Crec que molt d’hora. Com tothom, a casa meva de petita havia vist el cava a les celebracions i aquelles coses divertides que feien les iaies de posar la cullera i la molla de pa perquè no s’esbravés. Després de més gran vaig llegir El gran Gatsby, allà tots prenen xampany i era tan bonic!  M’agraden molt les bombolles, soc molt feliç amb elles i a Catalunya tenim bombolles molt bones i desconegudes.

Des del sector del cava fa anys que treballen per desestacionalitzar-ne el consum. Què creus que cal fer per aconseguir-ho?

Els prescriptors més grans en aquests moments són els de botiga i els de restaurant. Nosaltres podem explicar el que vulguem, però el que realment va bé per desestacionalitzar és que quan vagis a una botiga te’n venguin un de bo que et faci repetir, o que vagis als bars de les grans ciutats i puguis demanar un bon cava a copes. També és important que els restaurants gastronòmics del país ofereixin la tradicional copa de benvinguda amb un cava de qualitat.

Ara mateix, mentre parlem, estic esmorzant en un bar on tenen cava bo a copes, i això és una meravella! Els bars n’han de tenir, igual que han de tenir copes bones per servir-lo. Beure cava ha de ser un acte glamurós. En aquest sentit, i tornant als prescriptors de botiga, jo tinc molta fe en les dones perquè escolten molt les recomanacions que els fan. Crec que el sector ha de pensar en aquestes dones.

I a la gent jove, com la conquerim amb el cava?

El públic jove és el nostre públic pendent. Podria entrar perfectament en el món del cava, però cal trobar el producte que més els agradi. L’altre dia, per exemple, era a la Fira d’Artés amb la meva filla, que té 15 anys. Miràvem els diferents cellers i ella es va interessar pels vins més naturals i va tastar un escumós rosat que tirava a natural i li va agradar més.

Per què costa tant que el jovent s’enganxi al cava?

Per mi el principal problema és la copa. Un cava no te’l pots beure amb un got perquè és horrorós, però una cervesa sí i un mojito també. Vas a un concert o festa major i la cervesa te la pots emportar, el cava no. Si solucionéssim el sistema de la copa, crec que en consumirien més. És cert que els joves veuen el consum de cava una mica com de tieta, de iaia, però quan, per exemple, la Kyle Minogue va fer el seu cava aquí i el servia als seus concerts, va ajudar a impulsar el consum. Penso que cal esforçar-se més a donar visibilitat al cava, a treure’l en totes les festes, celebracions, estrenes culturals, presentacions… S’ha de treure sempre cava, és el nostre signe d’identitat.

Quan veus còctels de cava, cava amb gel, se’t posen els pèls de punta?

I ara! Hi ha d’haver de tot. La majoria dels còctels provenen de l’època de la prohibició i com que tenien poc alcohol el barrejaven. El còctel de cava, aquest que es diu Príncep de Gal·les, el trobo divertidíssim i algun dia m’encanta demanar-lo o fins i tot fer-ne quan venen els amics; ara bé, igual que la sangria no es fa amb un vinàs, no té sentit fer còctel de cava amb un ultra. Hi ha espai per a tot i per a tothom, igual que passa amb el xampany hi ha caves de tots els preus, n’hi ha de molt econòmics que funcionen molt bé en un moment de “pum”, una benvinguda, un pastís, un final…, i hi ha caves gastronòmics, amb criança…

Ja que has parlat de dones, així com en el món del vi hi ha moltes elaboradores, en el sector del cava costa més veure-les…

Jo en conec, de dones que fan cava, i, a la vegada, totes les dones que fan vi estimen el cava. A la Xampanya hi ha les tres vídues famoses: Cliclot, Pommery i Boligner. Justament, de la Boligner hi ha una anècdota divertida que també podríem aplicar al cava. Es veu que li van preguntar quan bevia xampany i ella va contestar: “Quan estic trista, bec xampany per ofegar les penes, i quan estic alegre, en bec per celebrar-ho. Només bec xampany quan tinc set, però la resta de moments no el toco”. Aquesta és la qüestió. El cava pot ser per esmorzar, per dinar, per berenar, per sopar… Pots fer un àpat de dalt a baix amb caves, és meravellós. Per mi la bombolla té una cosa tan màgica, és tan bonic!

Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès… Creus que tanta diversitat confon més que ajuda?

Tot crea confusió, però en aquests  moments tots ens hi estem acostumant. A tot arreu hi ha coses bones, cadascú té el seu sistema i en realitat estem parlant com de sub DO. A mi de tots els grups hi ha productes que m’agraden moltíssim. M’encantaria una unió en el sector perquè ho necessitem moltíssim, però jo continuaré consumint de tot i de tothom.

Què li demanes a un cava?

Una bombolleta integrada, petita, que voli! Crec que cada persona té un estil de cava i el meu és la lleugeresa, però després m’agrada tot. És una mica  com dir què li demanes a un autor, tinc dies de tot. Hi ha dies que m’emociono amb un cava de llarguíssima criança i altres que busco lleugeresa. Saps què em fa posar la pell de gallina a mi? Agafar una ostra ben bona, tirar-li un rajolinet del cava que beus a la closca i menjar-t’ho, et pots morir de bo que és, és com un còctel! A vegades vull cava amb patates fregides perquè sí, perquè m’encanta i punt. Cava amb patates fregides em sembla el vermut del segle!

Què n’hem d’esperar del teu parlament d’inauguració al Cavatast?

Estic molt agraïda, soc molt feliç de poder venir. Per mi és un honor i hauria vingut igualment. El cava és per demostrar que ets benvingut a un lloc. És la cosa més bonica del cava.

FER UN COMENTARI