Puntual a la cita, aquest cap de setmana hi haurà al Vendrell la Fira de Santa Teresa, encara que sense parades a la Rambla. N’hi haurà al pàrquing del Pèlag, al costat de l’automoció, i es complementarà amb espais gastronòmics, parades alimentàries i zona de tast a la plaça de la Sardana

1. La Fira de Santa Teresa

Ball de Panderos.

La relaxació més gran de les restriccions per la pandèmia no ha arribat fins aquesta setmana, quan ja no hi havia marge de maniobra per recuperar formats antics. L’estiu que hem passat, semblant al de 2020, no augurava que s’acabés permetent ara la recuperació dels espais al carrer tal com acaba de fer el Procicat. I això farà que la Fira de Santa Teresa de 2021 sigui també força continguda, encara que amb més possibilitats que la de l’any passat.

El canvi més notable de la fira vendrellenca d’enguany és que la Rambla no comptarà amb les tradicionals parades i estands que l’ocupaven de dalt a baix, i fins a la plaça Tobies. Enguany ocuparan la rambla les terrasses de bar i també hi haurà un escenari amb actuacions musicals i infantils, de manera que de vida, no n’hi faltarà.

Quant a la fira multisectorial, es trasllada en aquesta ocasió a l’aparcament del Pèlag, de manera que tota l’activitat comercial –botigues a banda– es desplaça a l’altre costat de la via fèrria. Efectivament, el pàrquing del Pèlag esdevindrà un dels dos grans pols d’atracció de la Fira de Santa Teresa d’aquest any. En part perquè hi seran presents els 14 estands de fira multisectorial d’enguany, ocupant una tercera part de l’esplanada, i en part perquè quedaran confrontant amb la zona d’automoció, que manté la ubicació tradicional però ocupant menys superfície. Tal com explica Salva Rodríguez, president del Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) del Vendrell, cal valorar l’esforç que faran els nou concessionaris que hi seran presents, atesa la manca de subministraments que pateix el sector de l’automoció a nivell global.

L’aparador comercial vendrellenc obrirà aquest divendres a les 6 de la tarda, i fins les 10 de la nit. Dissabte i diumenge ho farà de 10 a 10, ininterrompudament. I just al costat, aprofitant sinergies, hi hauran els espais culinaris, la fira d’alimentació i el Fira Tast. Així, les deu parades d’alimentació s’estendran al llarg del carrer Apel·les Fenosa, i tot seguit, a la plaça de la Sardana, hi serà present el Fira Tast (amb cinc estands de degustació i dos food trucks) i un escenari per a concerts. L’horari divendres de 6 de la tarda a 12 de la nit, i dissabte i diumenge, de 12 a 12.

La regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament del Vendrell, Mariluz Ramírez, ha manifestat que la Fira de Santa Teresa manté els seus objectius d’ajudar a dinamitzar el món empresarial del Vendrell, ja siguin botigues, autònoms, empreses de serveis, etc.

Com a complement hi haurà tota l’activitat cultural habitual. Així, hi haurà la Biennal de Ceràmica, enguany retrospectiva de les deu edicions que porta, que recupera les peces guanyadores d’aquests vint anys; hi haurà castells, cercavila de foc i cercavila folklòrica; hi haurà concerts i dinamització a les zones firals; el concurs de sardanes, els versos dels Diables, exposicions, etc.

El que no hi haurà enguany serà la fira Handmade a la plaça Nova, ja que l’Ajuntament té la intenció de dedicar-li un espai propi dins el calendari vendrellenc, allunyat de la fira i de qualsevol altra activitat, atesa la dimensió que ha anat guanyant els últims anys. Amb tot, l’oferta firal de Santa Teresa és prou àmplia perquè tothom hi trobi els seus espais.

2. Diada castellera amb les tres colles

Enric Masip (segon cap de colla de la Jove), Christian Soriano (regidor de Cultura), Andreu Gassó (sots cap de colla de la Joves) i Jordi Pellicer (cap de colla dels Nens), presentant la diada.

Diumenge tornaran els castells al Vendrell, gairebé dos anys després de la darrera actuació, que va ser per Sant Zacaries de 2019. Inicialment s’havia previst que es fes amb el públic assegut i les colles entrant i sortint de plaça, per tal que no coincidissin i evitar aglomeracions, però al final es podrà fer sense gairebé restriccions: hi podrà cabre tant de públic com es vulgui, tothom a peu dret, i les tres colles coincidiran a la plaça Vella sense haver de desplaçar-se amunt i avall. Com en qualsevol altra diada, això sí, no podran ajudar-se entre elles a la pinya. Tampoc el públic.

La diada de Santa Teresa comptarà amb el cartell habitual: Nens del Vendrell, Joves de Valls i Jove de Tarragona. Començarà a la 1 del migdia (en acabar els versos dels Diables, també sense restriccions), i tindrà el format de pilar d’entrada, tres rondes i pilars finals. Els vallencs hi aniran amb ganes de plantar el seu primer castell de vuit des de la represa, si bé “amb els condicionants actuals és molt difícil”, ha dit el sots cap de colla, Andreu Gassó. Els tarragonins hi plantegen una diada amb tres castells de set de gamma alts, segons ha manifestat el seu segon cap de colla,  Enric Masip. I els vendrellencs tenien la intenció de fer-hi castells de set bàsics, però després de constatar l’evolució dels darrers assajos, el cap de colla Jordi Pellicer apunta que “pot ser que puguem fer alguna cosa més”.

3. Cercaviles sense restriccions

Diables. Foto: Victor Merencio.

Enguany, la Fira de Santa Teresa recupera la seva cercavila de cultura popular i la cercavila de foc, talment com per la Festa Major, i ho fa sense restriccions. Després de l’obertura permesa pel Procicat, l’Ajuntament ha decidit a darrera hora permetre que els dos seguicis es puguin fer sense cadires al recorregut i sense reserva prèvia, és a dir, hi podrà acudir tothom. Sí que es mantenen els punts d’encesa previstos a la cercavila de foc, que seran al carrer Prat de la Riba (Rambla) i a les places Nova, Pep Jai i Vella. La cercavila de foc serà dissabte al vespre amb inici a la Rambla i final a la plaça Vella, i hi prendran part únicament els grups vendrellencs: Ball de Diablons, Víbria, Ball de Diables, Drac El Tallot, Mulassa Feixuga, Bou de Foc, Drac del Vendrell, Drac de Foc El Cabrot, Cabrot Petit, Borinot de Foc, Puces del Caramot i Caramot.

Quant a la cercavila popular, serà diumenge al matí, amb sortida a la plaça Vella i final a la plaça Nova, passant pels carrers Peix, Prat de la Riba, La Rambla, carrers Otó Ferrer, Dr. Robert i Cafès. Hi dansaran els grups de cultura popular del Vendrell: Diablons, Diables, Drac, Aligueta, Àliga, Lleonet, Lleó, Ball de Bastons, Cavallets, Cercolets, Cintes, Faixes, Figuetaires, Bolangera, Patatuf, Gitanes, Panderetes, Panderos, Pastorets, Valencians i Gegants, Gegantons i Nans.

4. El Vendrell en tres dimensions

El Vendrell fa esforços ingents per ser coneguda i reconeguda per la cultura. De mostres, n’hi ha un munt. Té castells, té un bon seguici de cultura popular, destaca per la gran quantitat de bèsties de foc; té la biennal de ceràmica, un excel·lent programa de concerts de clàssica, festivals, Pastorets… i també presenta una bona col·lecció d’escultures exposades de manera permanent a la via pública. Com a complement a la Fira de Santa Teresa, fer-hi un passeig i gaudir-se és una bona proposta.

 

FER UN COMENTARI