El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Residència Sant Camil (HRSC) – Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf – permetrà a les parelles de les dones embarassades a entrar al quiròfan durant les cesàries. Segons expliquen, aquesta iniciativa té un doble objectiu. En primer lloc, vetllar perquè la dona se senti més segura i acompanyada per tal de disminuir l’angoixa que pugui tenir a causa de la intervenció i, en segon lloc, poder aplicar el mètodes pell amb pell per crear un vincle directe entre la mare, la parella i el nadó, des del primer moment del naixement.

El mètode pell amb pell o cangur consisteix a posar en contacte directe al nadó sense roba amb la mare, immediatament després de néixer. D’aquesta manera el nadó pot sentir l’escalfor i els batecs del cor que ha sentit durant nou mesos, l’olor corporal i el tacte, a una gran part del seu cos. En cas que el part sigui per cesària, com que la mare acaba de ser intervinguda, la parella és l’encarregada de fer el pell amb pell. Per aquest motiu, és important que pugui entrar a quiròfan i comenci aquest procediment com més aviat millor. “Els professionals hem de fer tot el que estigui al nostre abast per tal de facilitar el pell amb pell, evitant separacions injustificades”, explica la llevadora de l’HRSC, Marta Bernadó. En la mateixa línia es manifesta la cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia del centre, la Dra. Ana Torres: “apostem pel part respectat, defensant els drets de la dona i de la parella, així com els drets del nadó, principalment a estar en contacte amb la seva mare des del primer moment, per poder gaudir de la lactància materna sense interferències”.

Des del Servei de Ginecologia de l’HRSC es recorda que entrar a quiròfan és optatiu. Per aquest motiu, en el cas que s’hagi de realitzar una cesària i la parella no vulgui entrar, podrà fer el pell amb pell a l’habitació, mentre es finalitza la intervenció. En el cas que l’equip mèdic determini que la mare o el fetus presenten algun risc, l’acompanyant no podrà entrar.

L’any 2017, l’Hospital Sant Camil va atendre 649 parts, dels quals un 18% van ser cesàries programades o urgents.

 

1 COMENTARI

  1. Ja era hora. Jo vaig tenir una experiencia horrorosa. Tan dolenta va ser que, per al meu segon fill, que naixera a l’estiu, anire a un altre hospital. Violencia obstetrica durant 9 dies que vam ser alla, males paraules, mals procediments. Vergonyos el tracte per part dels metges i sanitaris en general. Hospital anticuat, mal preparat… I a sobre una cesaria despres de 22h que no dilatava, i els metges fent bromes al quirofan com si jo no hi fos. Una epidural mal posada que em va provocar tremors. El meu marit fora. Una hemorragia greu que gairebe em costa la vida i em van haver de posar morfina. No voliem donar-nos biberons perque ara per ser bona mare has de donar el pit si o si… No torno a posar un peu aqui ni em matin.

FER UN COMENTARI