L’IBI s’apujarà a Vilafranca el 3,3% i la brossa el 5% (exceptuant les terrasses)

0
538

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar dimarts amb els vots a favor del govern de Junts-PSC, l’abstenció d’ERC i l’oposició de la CUP, VeC i Cs, les Ordenances Fiscals de 2022, que per regla general s’incrementaran el 3,3%, que és l’equivalent a l’IPC interanual del mes d’agost, la referència que sempre agafa. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz (Junts), va explicar que l’IBI pujaria aquest 3,3% però que la resta d’impostos, com són IAE i Vehicles, “no espoden apujar més perquè estan al límit” permès per llei.

De la taxa d’escombraries va dir que el cost de traslladar el rebuig a l’abocador s’apujaria l’any que ve un 25%, i que en global el cost del servei aniria un 17% a l’alça. Això obligava el govern local a fer almenys una puja del 5%. Però amb excepcions. A les activitats comercials que van tancar durant la pandèmia i a les terrasses de les rambles (del centre i de la Girada) i de les places Sant Joan i Jaume I, no hi haurà augment, mentre a que la resta de terrasses de la vila encara se’ls abaixarà un 5%. Ruiz ho va justificar així: “ens demanen algun gest”.

L’aigua també s’apujarà un 2% en el primer tram (el que paga tothom), un 3% el segon (de majors consums) i una mica més els trams de més consum.

Per apaivagar l’efecte de la pujada, a partir de 2022 el pagament de l’IBI es fraccionarà en quatre terminis (ara en són dos), el de la brossa en dos (juliol i novembre) i la brossa comercial en tres. “Un esforç fiscal repartit en diversos mesos no és tant”, va dir el titular d’Hisenda.

Eladio García (Cs) va dir que “no és el moment de pujar els impostos a autònoms, pimes i treballadors” i va proposar-ne la congelació i, si cal “potser és el moment d’endeutar-se”. No veu bé que s’eliminin bonificacions de la taxa d’escombraries per fer compostatge casolà (-20%) i per no fer servir envasos d’un sol ús a les parades, bars, restaurants i comerços (-10%).

Ramon Arnabat (VeC) va demanar un replantejament general de les Ordenances, que tenen la mateixa base que fa vint anys. Va demanar més equitat apujant més els impostos al 10% del padró amb més patrimoni, tal com permet la llei. Arnabat no entén que s’elimini el recàrrec del 50% de l’IBI als grans tenidors d’habitatges que faci dos anys que no lloguem, “amb el que els va costar fer-ho, i els traiem ara un element de pressió”. Quant a la pujada de la brossa, va apuntar que si no es canviava el model de recollida, apostant pel porta a porta, el reciclatge seguiria estancat i la taxa aniria pujant més i més. A més, es va preguntar què venia a treure cap congelar o retallar la brossa a les terrasses. “Els que han patit més són els restaurants sense terrassa, els que en tenen han superat la situació!”.

Noel Viñas (CUP) veu “falta de voluntat política” en la retirada del recàrrec als grans tenidors de pisos que no els posen a lloguer. Va afirmar que atès que “l’equip de govern no ha fet els deures la recollida selectiva, gradualment anirà pujnat la tona de rebuig i seguirem amb una recollida deficient que afecta les butxaques de tots”. També qualifica de “regressió en el medi ambient” retirar bonificacions de la taxa d’escombraries per obrir punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, posar plaques solars en habitatges, fer compostatge casolà o potenciar que les empreses no facin servir residus d’un sol ús.

Francisco Romero (PSC) va defensar el model d’Ordenances de Vilafranca perquè “amb un endeutament baix, amb un IBI dels més baixos i amb un catàleg de més de 50 serveis municipals, fem una de les inversions públiques per habitant de les més altes de Barcelona”, i això s’aconsegueix incrementant sempre l’IPC “i prioritzant tarificacions i programes socials”. També va dir que no té cobertura legal apujar els impostos a grans tenidors.

Montse Espinosa (ERC) va parlar de seguir “amb la mateiax grisor de les Ordenances d’altres anys”. Aprova els fraccionaments d’impostos i la pujada progressiva del preu de l’aigua, però li “grinyola” que s’abaixi la taxa d’escombraries a les terrasses, que són “els que menys han patit la crisi”.

Aureli Ruiz va tancar el debat explicant que l’eliminació de bonificacions en matèria mediambiental es feia per acabar amb duplicitats de descomptes (en el cas de les plaques solars); perquè com que les bosses d’un sol ús ja estan prohibides per llei, no cal bonificacions; perquè moltes bonificacions no les demana ningú; i va assegurar que és “fals” que la brossa s’apuja perquè no es recull porta a porta: “Vilanova el cost es triplicarà elq ue ens costa a nosaltres, els que el comencin a aplicar l’any que ve se’ls apujarà un 60%”.

FER UN COMENTARI