L’IEP, a la recerca de refugis oblidats de la Guerra Civil al Penedès

0
427
Refugi antiaeri a Pacs.

L‘Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), en el marc del projecte de recerca i divulgació històrica Tots els Noms (www.totselsnoms.org), ha començat un recerca sobre el refugis antiaeris de la Guerra Civil al Penedès, amb l’objectiu de localitzar-los, documentar-los i cartografiar-los. Aquesta recerca s’inicia mitjançant el conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a la realització de pràctiques d’alumnes. Els treballs seran duts a terme per la quintinenca Mireia Batet, estudiant dels graus d’Història i d’Arqueologia, i supervisats per l’historiador Ramon Arnabat i l’arqueòleg Xavier Esteve.

Al llarg de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i, sobretot, a partir de la primavera de 1937 quan es produïren al Penedès els primers bombardejos de l’aviació Legionària italiana i de la Legió Còndor alemanya, es construïren diversos refugis antiaeris per tal de protegir a la població de les bombes. Els refugis formaven part de l’anomenada defensa passiva de la rereguarda republicana. Bàsicament se’n construïren tres tipus: els militars, en els quatre aeròdroms del Vesper de la Gloriosa i en algunes viles; els públics, construïts pels ajuntaments amb la col·laboració de la Generalitat; i els privats, tant d’empreses, com de famílies o veïns. Aquesta recerca pretén localitzar-los tots, fins i tot aquells que amb el pas del temps han acabat desapareixent.

Crida a donar informació

L’Institut d’Estudis Penedesencs fa una crida pública a totes les persones i administracions que en tinguin informació (localització, documentació, fotos, dibuixos, records…) perquè es posin en contacte amb l’IEP a través del correu electrònic refugis@totselsnoms.org o bé del telèfon 669 882 959. La informació obtinguda servirà per crear un catàleg dels refugis antiaeris penedesencs, que és penjarà al web del projecte Tots els noms.

FER UN COMENTARI