L’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca homenatja les víctimes del feixisme

0
578

L’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès ha destapat aquest dilluns una placa en homenatge a les víctimes del feixisme i als deportats dels camps nazis. Aquesta acció s’emmarca dins del projecte ‘La llibertat afusellada’ que l’institut vilafranquí duu a terme des de fa dos anys amb el suport de l’Amical Mauthausen. Els alumnes i l’equip directiu del centre han estat acompanyats de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà, autora, entre altres obres, del llibre La maternitat d’Elna. Precisament, Montellà ha fet, abans de l’acte, una xerrada als alumnes sobre aquesta institució humanitària d’Elna que va ajudar dones exiliades durant la Guerra Civil Espanyola.

A la placa que s’ha col·locat al pati de l’institut hi llueix la frase “En memòria de totes les víctimes de la intolerància i el feixisme. Mai més.” Al fons de la placa s’hi pot veure una fotografia realitzada per una exalumna del centre que va guanyar un concurs de fotografia organitzat per l’Amical de Mauthausen.


Jordi Buch, professor del centre ha explicat que amb aquesta iniciativa el que es pretén “és conscienciar dels perills de la intolerància política” en un moment on s’està vivint un auge de partits d’extrema dreta. Per la seva banda, l’escriptora Assumpta Montellà ha destacat la importància de traslladar als joves les històries d’exili des d’una perspectiva més personal. D’aquesta manera, segons Montellà, els alumnes aprenen més de pressa que explicant i memoritzant dates històriques concretes.

Els alumnes que participen en aquest projecte són els de quarts d’ESO i també els de segon de Batxillerat, que en el seu cas tenen l’opció de fer el seu viatge de final d’estudis en una ciutat que hagi tingut un camp de concentració. El projecte educatiu que centra una part de l’activitat lectiva de l’Institut Eugeni d’Ors té per objectiu educar en els Drets Humans i en la lluita contra la intolerància, la xenofòbia i els crims contra la humanitat.

Aquest any els alumnes han fet altres accions dins d’aquest projecte. Es tracta d’una iniciativa pionera al país que ha geolocalitzat les nou Stolpersteine (llambordes en record als deportats als camps de concentració nazi) que hi ha a Vilafranca.

FER UN COMENTARI