Dijous de la setmana passada es va constituir la Taula Institucional que ha de fer el seguiment de l’inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. La Taula, presidida per Lluís Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, està integrada pel Departament de Cultura de la Generalitat, les diputacions de Barcelona i Tarragona, els consells comarcals de les quatre comarques que formen la vegueria (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia), l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), qui ha liderat el projecte.

Set categories

L’Inventari és un projecte d’identificació, recerca, difusió i promoció dels elements del patrimoni cultural immaterial que es manifesten al Penedès. El document recollirà els diversos elements agrupats en set categories: activitats productives, processos i tècniques (agràries, ramaderes, forestals, pesca…); creences, festes i rituals com La Moixiganga de Sitges o la Festa del Terrazel de Sant Llorenç d’Hortons; tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació com el Ball Parlat de Sant Bartomeu d’Albinyana; representacions teatrals, coreografies i jocs tradicionals com els Jocs al Barri del Rec d’Igualada; manifestacions musicals i sonores com les tronades o els grallers; salut, alimentació i gastronomia; i formes de sociabilitat col·lectiva i organització social com el Sindicat Agrícola de Moja o La Fàbrica de La Igualadina Cotonera a Igualada.

L’inventari no només permetrà disposar d’una visió global d’aquest patrimoni, sinó també facilitar la seva preservació i difusió. Tal com va explicar Lluís Puig, es tracta “d’establir un consens dels elements que cada territori considera que és patrimoni immaterial de la seva comunitat, de determinar mesures de salvaguarda i de fixar accions d’aplicabilitat en el segle XXI”. En aquest sentit, Àngels Travé, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, va destacar la seva possible aplicació com a recursos de turisme cultural i d’enoturisme, que poden ser la base per a crear paquets turístics de qualitat com rutes guiades, audiovisuals, exposicions… que mantinguin i generin nova ocupació al territori.

Primers resultats al 2018

Va ser l’IEP qui el 2015 va iniciar la redacció del projecte d’inventari, que té les seves arrels en el Llibre Blanc de la Cultura del Penedès. El projecte enllaça amb el reconeixement de millors pràctiques per part de la UNESCO de la metodologia d’inventari realitzada al Montseny el 2014 i pren com a referència l’inventari de les Terres de l’Ebre, actualment en procés de realització. Tot i tractar-se d’un projecte a llarg termini, Travé va anunciar que l’any 2018 ja es disposarà dels primers resultats que es podran consultar en una web que estarà a disposició de la ciutadania.

FER UN COMENTARI