Una lletra de Lax’n Busto, posada com a exemple de cançó masclista

0
2823
La campanya es va presentar dimecres al Consell Comarcal de Bages. FOTO: CONSELL COMARCAL DE BAGES

La lletra “Tinc fam de tu”, del grup vendrellencs Lax’n Busto, ha estat posada com a exemple de cançó masclista en una campanya impulsada pel Consell Comarcal del Bages. La campanya, engegada amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, té per objectiu “denunciar cançons i videoclips que embolcallen discursos sexistes i que legitimen visions androcèntriques a través de la cultura de la dominació”.

La cançó, inclosa en el primer disc del grup, “Vas de punt o què?” (1989), ha estat posada d’exemple junt amb altres temes coneguts com “La Muda”, de Kevin Roldan o “I Used to love her”, de Gun’s’Roses, les estrofes dels quals apareixen en els cartells promocionals de la campanya.

El seu compositor Jesús Rovira assegura que la lletra “no té cap intencionalitat masclista” i que “no s’ha entès bé l’esperit de la cançó”. Recorda que està basada en una història real d’un japonès que va matar la seva parella i se la va menjar, un crim en què els Rolling Stones ja es van inspirar l’any 1983 a l’hora de compondre Too Much Love.

Precisament, “Tinc fam de tu” ha estat utilitzada recentment en un documental per retre homenatge als 50 anys del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. “Crec que ells han sabut captar l’esperit de la lletra, que respon a una estètica més aviat gore”, explica Rovira, que considera que “tallar les ales a la llibertat d’expressió no és la millor manera de defensar drets com la igualtat de gènere”.

A banda dels cartells promocionals, la campanya també proposa diverses accions per sensibilitzar la població, especialment els joves. Entre elles destaca la creació d’una llista d’Spotify en què s’inclouen cançons que promouen polítiques d’igualtat i denuncien els estereotips i desigualtats. Curiosament en aquesta llista, anomenada Prou lletres masclistes, també hi apareix un tema del grup vendellenc, “Llença’t”.

FER UN COMENTARI