Lliçons de fora

0
271

1. La premi Nobel de la Pau de 1997, la nord-americana Jody Williams, gens sospitosa de ser independentista catalana, ha denunciat al Consell d’Europa el judici contra els presos polítics catalans, ja que considera que atempta contra els drets humans. Ho va fer dimarts, després d’assistir a una sessió de la macrocausa contra l’independentisme català, com a observadora. En la seva opinió, la justícia espanyola (que, com s’està demostrant, encara no ha fet la transició, fet que garanteix a l’Estat que el conflicte es resolgui d’acord amb els seus interessos, amb aparença formal de democràcia) està criminalitzant el dret a la llibertat d’expressió; sense ser-ne experta, es va adonar que els agents de la policia espanyola que declaren al judici menteixen amb l’aquiescència d’un tribunal que no permet contrastar les seves declaracions amb els vídeos que les contradirien, no fos cas que s’evidenciés encara més clarament la farsa; i va denunciar la presó preventiva injustificada dels acusats.

2. El jutge Marchena no ha admès el testimoni de Williams, tampoc permet que es puguin visionar els vídeos quan pertocaria (es podran veure com una pel·lícula descontextualitzada al final del judici) i tampoc ha admès l’informe pericial fet per Scotland Yard –el prestigi del qual dista molt del dels serveis secrets que espiaven Puigdemont sense informar els seus homòlegs belgues–, segons el qual el 20-S no hi va haver violència davant la seu d’Economia de la Generalitat, sinó una protesta pacífica i legítima, com tampoc n’hi va haver altra l’1-O que la dels mateixos policies nacionals que ara es fan les víctimes davant del complaent Mar-
chena. Resistència passiva, vaja. Un dret.

3. La comissària pels drets humans al Consell d’Europa, la bosniana Dunja Mijatovic, aparentment tampoc independentista catalana, va dir dilluns en sessió europarlamentària que tenia intenció de viatjar a Madrid per investigar la violació dels drets humans en el judici contra els presos polítics catalans, i també per investigar l’abús de la força per part de la policia espanyola l’1-O.

Tot això ha passat en només una setmana. Aquesta setmana. Les acusacions contra Forcadell, Bassa, Junqueras, Turull, Forn, Rull, els Jordis, els Mossos, etc., cauen com un joc de cartes. Però la justícia espanyola no admet lliçons de fora. Els punts de vista desinteressats no interessen.

FER UN COMENTARI