Llorenç del Penedès, la festa major dels castells a l’antiga

0
2109

La festa major de Llorenç del Penedès difereix de la resta de festes majors que es fan i desfan arreu de Catalunya per un acte molt concret, i que a més atreu nombrós públic fins i tot de fora la vegueria, malgrat l’horari en què es fa: els castells a l’antiga. Cada any, caigui el dia que caigui, els afeccionats castellers de Llorenç formen una colla castellera pròpia per actuar un únic dia a l’any, la nit del 9 al 10 d’agost, la nit de Sant Llorenç, patró del poble. Unes quantes setmanes abans es fa una convocatòria oberta a participar en els assajos. L’únic requisit és ser de Llorenç. Cadascú hi porta la camisa que vulgui de casa, i l’única vestimenta que els unifica és el mocador casteller, que cada any és d’un color diferent. L’objectiu no és fer grans castells. Sempre s’han limitat a bastir castells de sis, i no aspiren a pujar més amunt, perquè aquest no és l’objectiu. I no perquè no poguessin, si s’ho proposessin, ja que molts dels castellers per un dia ho són tot l’any, en colles com els Nens del Vendrell, els Minyons de l’Arboç, els Xicots de Vilafranca, els Castellers de Vilafranca o la Colla Castellera de la Bisbal. I també hi ha, esclar, els castellers per un dia. El pilar de 5, el 3 de 6 aixecat per sota, el 5 de 6 amb els dos pollegons a l’antiga o la torre de 6 solen estar entre el seu repertori.

L’altra característica d’aquesta diada, que es fa al carrer Francesc Macià, és l’horari: es fa passada la mitjanit, un cop s’acaba el correfoc, i tot seguit s’hi reparteixen tallades de síndria entre tots els assistents, castellers i públic.

Més castells
I si amb això, de castells, no n’hi hagués prou, el diumenge de festa major al migdia té lloc davant la Casa de la Vila la diada castellera clàssica, amb un repertori de colles estable: els Nens del Vendrell, que des de fa dècades s’abeuren de molts castellers llorencencs, i que consideren Llorenç la seva segona plaça; la Joves de Valls, que també hi són fixes des de 2007; i la Jove de Tarragona, que hi té plaça des de l’any 2009. Els castells de nou per part de les dues colles del Camp de Tarragona hi estan assegurats, mentre que els vendrellencs hi voldran acabar la feina que van deixar a mitges per Santa Anna, amb tripleta de vuit. Per ara, la torre de 8 amb folre la tenen carregada.

Els afeccions castellers, doncs, tenen a Llorenç del Penedès dues cites quasi obligades. I els llorencencs, també.

Els degans dels Falcons
I encara hi ha una altra activitat “atlètica” d’idiosincràsia llorencenca, els Falcons. De colles falconeres n’hi ha onze, que es van aplegar el 14 de juliol a la trobada nacional que va tenir lloc a Vilanova, però la colla de Llorenç n’és la degana.

Es va fundar l’any 1942 i és l’única colla que les seves construccions recorden l’origen gimnàstic dels Falcons, primant la bellesa plàstica dels seus quadres a la vessant castellera, més pròpia de la resta de formacions.

FER UN COMENTARI