Llum de setembre

0
2076

Hi ha, en aquests dies de transició de l’estiu a la tardor (de les vacances a la feina, de la llibertat a l’horari, de la casa a l’escola, o a l’institut, o a la universitat), una llum especial que, sobretot aquí a les nostres comarques, s’estén com un vel empolsinat de daurat que molt a poc a poc anés canviant els blaus esblaimats de la calor en uns teixits més consistents, més densos, més adequats, també, per aquesta tornada al ple rendiment que necessita una punta de frescor, de definició, de vitalitat.

És el mateix daurat que enrosseix el raïm moscatell a les vinyes i a les postres de la taula, d’una dolçor natural, extraordinària, no gens embafosa. És la mateixa lluminositat dolça que ja té, al lluny, alguns ecos de l’enfredoriment que de mica en mica ens portarà cap a la Castanyada, cap a l’hivern, cap al Nadal. Encara ens podem banyar al mar, fer algun viatge, però la perspectiva ja no és estiuenca, ja no ens abelleix tant de marxar com de tornar. I, en el retorn, trobem aquest any el viu record del que fou, l’any passat, la tardor catalana (l’1 d’octubre, especialment), amb l’intens sentiment de dolor i d’injustícia per la presó i l’exili dels nostres representants, democràticament escollits, pels líders d’associacions culturals, socials, cíviques i pacifistes fins a la medul·la, que viuen entre reixes l’autoritarisme d’un estat que menysprea allò que ignora.

Però avui volia parlar de la tardor literària, que és el meu camp, i que torna amb un bon esplet de novetats. Voldria destacar la darrera novel·la de Sílvia Romero (El jurament, premi Blai Bellver 2017, publicada per Ed. Bromera), autora barcelonina, prolífica i molt implicada en el teixit penedesenc, que dirigeix clubs de lectura a Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní d’Anoia i també conduïa el Club La Crisàlide de la Biblioteca Joan Oliva, a Vilanova i la Geltrú, fins que molt gentilment me n’oferí el relleu, amb el vistiplau de la directora, Teresa Forcadell. Amb El jurament, Sílvia Romero fa un pas endavant en la seva trajectòria i ens situa en un marc històric i geogràfic tan suggeridor com ben traçat: el descobriment d’una obra mestra de Rembrandt, sota una anodina pintura de l’incendi de Londres de 1666, fa de teló de fons d’una trama que connecta els fets del segle XVII amb els de l’actualitat.

La novel·la, que es va presentar a la Setmana del Llibre en Català, tindrà també presentacions a Sant Sadurní, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú. Les seguirem de prop!

FER UN COMENTARI