Llums i ombres

0
399

L’actualitat dels últims dies ha tingut alguns cops d’efecte que són la prova que l’expulsió per la porta falsa del PP del Gobierno de la nación d’alguna cosa haurà servit. El fons no variarà gaire –ja se sap: canviar-ho tot perquè res no canviï–, però almenys ha quedat enrere una part d’aquella grisor que feia nosa fins i tot als socis europeus, que segur que devien fer alguna trucada al PNB –tan poc amant dels canvis bruscos– perquè s’acabés de decidir.

Un primer canvi: un ministre que dimiteix. O, més ben dit, el conviden a plegar. Per estafar Hisenda. Hauria de ser un fet habitual que si enxampen un càrrec públic sortejant-se la hisenda pública, no trigués ni cinc minuts a quedar-se sense feina. Però no hi estem acostumats.

Un altre cop d’efecte: els refugiats. Acollir una barca amb 630 nàufrags és un acte humanitari que honora qui ha pres la decisió. Ja tocava. Ara bé, cal veure –i no trigarem gaire a saber-ho– si es tracta d’un gest efectista, com ho va ser la retirada de tropes de l’Iraq quan Zapatero s’estrenava com a president (i en va viure de renda durant dos mandats), o bé si hi ha algun tipus de política al darrere. Perquè… un cop acollits, quin serà el destí dels 630 immigrants? Se’ls possibilitarà que tinguin una vida digna? I el proper barco que arribi amb refugiats? I el següent?

I ara, el que no canvia. Mentre 16 polítics catalans continuen a l’exili o a la garjola –preventiva– a 600 quilòmetres de casa, per convocar la població a votar, i encara ningú fora d’Espanya ha trobat raons per processar-los, el pinxo cunyat del Rei acaba la seva “presó preventiva” a les estacions d’esquí de Suïssa i ara li deixen triar en quina presó VIP de l’Estat vol estar-se uns quants mesets, amb cel·la de luxe, ordinador, televisor i pati particular. A més, a la seva esposa i germana del monarca li rebaixen la multa, no fos cas que passés estretor. La família reial no queda impol·luta, però miren de minimitzar-ho al màxim. I com que tots som iguals davant la llei, el mateix dia la policia espanyola munta la seva enèsima entrada al Departament d’Economia i al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (que ha estat controlant durant més de mig any), no fos cas que la gent pensés massa en les penúries de la Corona. Sort que comença el Mundial i ens podrem entretenir un temps amb temes transcendentals.

FER UN COMENTARI