La Cooperativa social Nou Verd ha rebut, de mans de l’Obra Social La Caixa, 38.500 euros que serviran per continuar desenvolupant del projecte Biomassa social del Penedès. Es tracta d’una iniciativa que es va iniciar l’any 2013 i que té per objectiu generar nous llocs de treball per a persones amb discapacitat, en el marc d’un projecte innovador que consisteix a aprofitar les restes de la poda de la vinya com a Biomassa combustible de calefacció.

Actualment Biomassa Social del Penedès ocupa 5 persones i té com a clients l’Ajuntament de Vilafranca i les Caves Vilarnau. Fins ara el projecte ha rebut el suport econòmic de fons europeus i amb aquesta aportació de l’Obra Social de La Caixa es podrà garantir la seva continuïtat durant tot el 2017. “Actualment el projecte encara es troba en una fase inicial, cal consolidar-lo i per això és tan important l’aportació de La Caixa”, explica Juli Silvestre, gerent del grup de Cooperatives Entrem-hi, de la qual forma part Nou Verd.

img_1515El projecte té un pressupost anual d’entre 80 i 110 mil euros els quals corresponen majoritàriament al cost de contractació de quatre o cinc persones així com al manteniment de la maquinària necessària.

50.000 tones de vergues en tota la Vegueria
Des que es va iniciar el projecte, s’han recollit 250 tones de vergues provinents d’unes 400 ha de vinya (majoritàriament de Covides). L’Ajuntament de Vilafranca n’és el client principal i les utilitza per escalfar dos equipaments públics del barri de La Girada, mentre que les Caves Vilarnau les empra per aconseguir vapor i netejar ampolles. Amb tot aquest combustible s’han generat 500 megawatts i ha suposat un estalvi de 44.000 litres de gasoil i 10 tones de C02. “És un projecte amb una lectura mediambiental molt potent. Al Penedès cada any es genera un volum important de combustible que si l’aprofitem, ens permetrà tenir sobirania energètica i dependre menys d’altres combustibles. Calculem que a la Vegueria podríem obtenir unes 50.000 tones de biomassa provinent de les vinyes i això podria acabar generant entre 40 i 50 llocs de treball. No podem deixar perdre aquesta oportunitat” conclou Juli Silvestre.

FER UN COMENTARI