Tots els partits de l’oposició (ERC, VeC, CUP i PP-malgrat aquest últim no ser-hi present) van citar ahir a la tarda els mitjans per denunciar que l’Ajuntament de Vilafranca no ha complert el seu compromís de construir un centre cívic al barri de l’Espirall i que la proposta que ara planteja no té res a veure amb el que s’havia acordat.

El centre cívic de l’Espirall era la principal demanda dels veïns, tal com va quedar palès en el procés participatiu impulsat el 2012 en el marc de la Llei de Barris per l’Espirall. Després d’anades i vingudes sobre on construir-lo, es va decidir finalment fer-ho a la plaça Doctor Bonet. Oposició i veïns denuncien que, després de dos anys sense reunir la comissió de seguiment, a primers d’any ens l’equip de govern els diu que ja no hi ha temps per tirar endavant el projecte i que, per pal·liar-ho, arranjarà els dos locals de la plaça Doctor Bonet i ubicarà alguns dels serveis del centre cívic al futur equipament juvenil de la Pelegrina. “Veiem que s’ha perdut una gran oportunitat i no ens conformem amb el que es proposa. Un centre cívic és molt més que quatre sales de reunions, és tot un projecte social” explica Toni Peñafiel, regidor de VeC.

Per Laia Santís, de la CUP el Centre Cívic era la principal demanda del barri i, per tant, la seva construcció havia de ser prioritària “el govern ha de fer autocrítica. No té res a veure el que es va acordar i el que vol acabar fent, de què serveix fer processos participatius si després no es compleix?”.

IMG_2468

Des d’ERC, Mònica Hill ha denunciat també “la deixadesa” de l’equip de govern en aquesta qüestió: “Els últims dos anys no s’ha fet la feina i d’aquí a desembre l’equip de govern ja no té temps de fer el centre cívic, per això ens proposa un projecte de pedaços que no té res a veure amb el projecte inicial i que no té cap pla d’usos ni objectiu social que li doni sentit” conclou.

Representants de l’associació de veïns així com de les dues Ampa de les escoles del barri van mostrar la seva frustració i van explicar que “durant anys hem treballat i somiat amb l’oportunitat que representaria el centre cívic pel barri. Ara veiem que s’ha perdut una oportunitat històrica”.

Reconsiderar el projecte
Des dels grups de l’oposició s’insisteix que, si hi hagués voluntat política, es podrien trobar solucions i demanen al govern que es reconsideri la situació i que s’intenti finançar amb fons municipals. De fet, segons van explicar, els van presentar una proposta en la qual es demanava que l’Ajuntament comencés a construir el centre cívic amb els 1,5 milions d’euros que té reservats per diferents actuacions d’aquí a finals d’any i amb l’objectiu que la Generalitat els en retornés el 50% quan fos possible. Una proposta, però, que l’equip de govern va desestimar.

Reunió informativa
Per informar a tots els veïns sobre la situació actual i explicar la proposta de l’Ajuntament, VeC, ERC, CUP i PP han convocat una reunió informativa pel pròxim 15 de març a les vuit del vespre a la plaça Doctor Bonet.

FER UN COMENTARI