L’oposició bloqueja l’alça de les Ordenances Fiscals a Vilanova

0
1221

El govern local en minoria de PSC-CiU (un total de nou regidors) es va veure obligat a deixar sobre la taula l’aprovació de les Ordenances Fiscals de 2018 en el ple de dilluns, ja que l’oposició li va dir majoritàriament que no. Un no rotund que posa en evidència, un cop més, la seva debilitat, i que fa més necessari que mai un esforç negociador i, sobretot, d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques. Només la regidora no adscrita Carmen Reina (ex-C’s) estava disposada a donar el seu ok a les Ordenances.

A grans trets, el que implica la no aprovació de les Ordenances és el seu manteniment tal com estaven enguany. No s’apujarà, doncs, la taxa de la brossa domèstica un 7%, tal com pretenia el govern per tal d’anar acostant-la progressivament al cost del servei, ni es reduirà el 50% la mateixa taxa per a despatxos i oficines. El que sí que es fa és consolidar el gran augment de l’IBI aprovat l’any passat (uns cent euros de mitjana), que de fet el govern també pretenia congelar.

CUP, ERC, Som VNG i dos no adscrits, en contra
La no adscrita Ariadna Llorens (ex-CiU), en nom també de David Montes, era partidària d’abaixar impostos per tal d’afavorir un increment del consum i de les inversions empresarials. Va acusar CiU d’haver traït l’electorat ja que al programa electoral es comprometia a no apujar els impostos i va afirmar que aquestes “són les Ordenances del PSC”.

Carmen Reina només considera “injusta” l’alça de la brossa domèstica, sobretot tenint en compte la “nefasta gestió” que se’n va, visible per exemple amb els contenidors trencats a la via pública o l’escampall de brossa per la via pública que no es recull cada dia.

Enver Aznar (Som VNG) qualifica de “política regressiva” afavorir les empreses en la taxa d’escombraries i, en canvi, voler “treure diners dels sectors més dèbils”. Creu, a més, que cal fer un esforç per abaixar l’IBI.

Olga Arnau (ERC) va assegurar que viure a Vilanova, gràcies al govern de CiU-PSC, “és pràcticament impossible” a causa dels increments de l’IBI de l’any passat, ara consolidats, i les pretensions de fer el mateix amb la brossa.

En relació a la brossa, Josep Asensio (CUP) va dir que “l’immobilisme dels successius governs ens aboquen a pagar més per un servei pitjor”, que no respecta el principi de qui més genera, més paga; ni que qui més contamina, més paga. També planteja abaixar l’IBI.

La regidora d’Hisenda Glòria Garcia (CiU) considera “irresponsable” demanar abaixar l’IBI sense dir quins serveis s’han de retallar. També va dir que l’alça progressiva del preu de la brossa va ser una proposta de l’oposició de fa dos anys, i li sap greu no poder-la abaixar a les oficines.

FER UN COMENTARI