M’ha tocat la loteria… Sí, per Nadal del 2016 m’ha tocat la loteria, però anem a pams. En realitat la probabilitat de coincidir amb el premi gros de Nadal té dues variants: primer, que el número premiat coincideixi amb el que portes; i segon, que a aquest nombre li “toqui la grossa”. En el primer cas, la probabilitat “d’encertar” el joc d’atzar de l’any 2016 parteix de la relació 1/100.000 números (0,00001); en el segon cas, els premis a repartir són un total de 15.304. Per contrastar el que s’ha exposat, vegem la probabilitat d’encert en un dau: La probabilitat d’encert és 1/6 (= 0,166).

Per què comento que m’ha tocat la loteria? Doncs perquè no he malgastat els meus diners en l’atzar. Algú pot dir-me: “Ramon, és que no ets solidari”. Sí, clar que ho sóc, destino un percentatge de la despesa de compra de la loteria a La Marató, a una ONG o a un bé social, participant segons la meva lliure elecció i, a més, desgravo d’hisenda. En el cas de les participacions de societats, exerceixo el donatiu de 0,50/0,60 € del talonari i la dono directament al voluntari venedor.

Si realment féssim un seguiment de la trajectòria de les persones que han “encertat” en un premi important de la loteria, observaríem que han estat feliços un sol dia.

La veritable loteria és la salut, l’aprendre del que és simple; la veritable loteria és comprendre tècniques d’autocontrol capaces de facilitar la integració social, permetent una millor adaptabilitat i responsabilitat. La veritable loteria és la posada en pràctica d’emprenedors orientats cap al món, preguntant-nos: el que realitzo, en quina mesura beneficia o afecta els altres, els infants, la gent gran, l’educació, la família…?

Conclusió: “L’altra loteria, quina gran ximpleria”.

Ramón Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI