Un any més l’església de Santa Maria de la Llacuna celebrarà la nit de Nadal amb la Missa de Pastors, que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l’any 1869. Es tracta d’una missa cantada en llatí, inspirada en les antigues llibertats d’orgue nadalenques, molt habituals als segles XVII i XIX. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, amb l’acompanyament d’un organista.

Mentre que alguns pobles de Catalunya han recuperat per la nit de Nadal el Cant de la Sibil·la, la Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l’església i que el 1903 van ser prohibides pel papa Pius X.

Aquesta singularitat ha fet que l’equip de treball de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès (impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs) hagin assistit als assajos i que la nit de Nadal enregistrin la missa per incorporar-la a l’inventari. L’objectiu de l’inventari, seguint les directrius de la UNESCO, és salvaguardar i transmetre aquest patrimoni cultural immaterial que les comunitats mantenen viu.

FER UN COMENTARI