Mà dura contra l’incivisme a Vilafranca

0
1977
El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, l'alcalde Pere Regull, i l'inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero, han presentat aquest dimarts la memòria de la Policia Local 2016.

L’incivisme continua sent una de les principals problemàtiques de Vilafranca. Així es desprèn de la memòria de la Policia Local del 2016, presentada aquest dimarts i en la qual es posa de manifest l’increment de sancions interposades per incomplir l’ordenança de civisme.

A tall d’exemple, les infraccions per orinar a la via pública han passat de 82 a 108 en un any, les relacionades amb la tinença d’animals, com no recollir les defecacions, han augmentat de 40 a 100, les queixes per sorolls han incrementat de 79 a 93 i les pintades a façanes i la col·locació de cartells en espais no habilitats, de 32 a 85.

“L’incivisme és un dels grans problemes de la societat moderna”, ha subratllat l’alcalde Pere Regull, que ha advertit que “continuarem aplicant mà dura”. A banda de les sancions, una de les altres línies d’actuació és l’educació a les escoles. És per això, que aquest 2016 s’han incorporat xerrades amb la intenció d’inculcar hàbits de respecte entre els infants i joves.

Tot i que Vilafranca suspèn en civisme millora els seus resultats en matèria de seguretat ciutadana. En concret, durant el 2016 es van presentar 441 denúncies, experimentant un descens del 19% en relació al 2015. Per contra, les detencions van augmentar un 10%. Les dades, segons el regidor de Seguretat Ciutadana Joan Manel Montfort, fan pensar que els fets delictius han disminuït a la ciutat, alhora que s’ha registrat una major eficiència policial. Una de les problemàtiques on els agents han centrat més esforços ha estat en la tinença i consum de drogues a la via pública. Tant és així que el nombre d’actuacions en aquesta matèria ha passat de 225 a 356 en un any. Segons l’inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero, es tracta de petites quantitats d’haixix, marihuana i cocaïna. Com que és per consum propi, i no tràfic, s’intervé la droga i s’inicia un procés administratiu que acaba amb una sanció econòmica.

Menys accidents amb ferits

Pel que fa als accidents de trànsit, tot i que en termes globals han augmentat lleugerament les topades amb danys materials (246), s’han reduït les col·lisions amb ferits lleus (76) i ferits greus (6). Un assoliment al qual hi ha contribuït l’increment de campanyes de control d’alcoholèmia i excés de velocitat. Tot i així continuen sent elevades infraccions habituals com estacionar en zones de càrrega/descàrrega (810), sobre voreres (469), davant de guals (331), en espais reservats a discapacitats (115), en passos de vianants (73) o en altres indrets prohibits (1.122).

Ocupacions il·legals

Durant el 2016 La Policia també va realitzar 375 actuacions de convivència i civisme, la majoria de les quals van ser seguiments d’ocupacions il·legals. “Es tracta d’una situació difícil de resoldre a nivell policial i judicial i que genera moltes molèsties als veïns”, ha explicat Montfort , que ha afegit que “encara que la capacitat d’actuació és limitada, destinem agents en els blocs afectats per identificar els ocupants, que sovint són delinqüents i ni estan empadronats a Vilafranca”.

FER UN COMENTARI