Enguany s’ha programat, per primera vegada, un concert de jazz per al públic familiar. Dàmaris Gelabert portarà a l’escenari de la plaça Jaume I l’espectacle És l’hora del jazz

Aquest matí s’ha presentat la tretzena edició del Banc Sabadell Vijazz, que tindrà lloc a Vilafranca entre el 5 i el 7 de juliol.

A banda de donar a conèixer el cartell d’artistes que participaran en l’esdeveniment, s’han anunciat les dues principals novetats d’enguany: per una banda el Vijazz programarà un concert per al públic familiar. Serà diumenge a la tarda, a l’escenari principal en el qual Dàmaris Gelabert, acompanyada d’una banda de músics de primer nivell, hi presentarà el nou espectacle “És l’hora del Jazz”. La segona novetat és l’emplaçament dels tastos; amb la voluntat de millorar l’experiència enguany es faran tots al hall del Casal.

De Madeleine Peyroux a Archi Schepp

Pel que fa als artistes, el festival s’inaugurarà divendres 5 de juliol amb la veu única i personal de Madaleine Peyroux, que actuarà a l’escenari de la plaça Jaume I. Després de vuit discos i 22 anys de carrera, la canadenca ha esdevingut una veu única i personal en el jazz vocal del segle XXI, una referent dins el jazz d’autor. Qualitat, elegància i transversalitat defineixen les actuacions de Peyroux. L’endemà dissabte el mateix escenari acollirà una sessió doble, dos concerts enguany protagonitzats per intèrprets caribenys. El primer serà el del cubà Arturo O’Farrill, referent de la música cubana, fill del mític Chico O’Farrill que actuarà acompanyat del saxofonista andalús Antonio Lizana. Plegats i acompanyats d’un baix i una bateria oferiran un concert que fusionarà el jazz, la música llatina i el flamenc en el que serà el primer concert d’una gira que els portarà per escenaris de tot Europa. El segon concert serà el del pianista jamaicà Monty Alexander que arribarà al Vijazz; després de Bob Marley, Alexander és el músic jamaicà més reconegut i el referent absolut de la música jazz al seu país. El punt final al festival el posarà el saxofonista Archie Shepp, un històric del jazz i un dels pocs referents en actiu. Als seus 82 anys Archie Shepp està consagrat com un dels gegants del jazz, amb més de 150 discos enregistrats.

El director artístic del Vijazz, Pere Pons, ha destacat que amb tretze edicions el Vijazz ja s’ha fet un forat indiscutible dins el calendari de músics i promotors. Per Pons, el més complicat és elaborar un cartell que pugui satisfer des del públic de jazz més exigent fins al més profà: “per aconseguir-ho tenim en compte quatre elements: popularitat, qualitat, transversalitat i exclusivitat”.

Elles i el Jazz

El claustre de Sant Francesc acollirà, un any més, els tres concerts del cicle Elles i el Jazz, una proposta de petit format i molt consolidada que té per objectiu reivindicar les intèrprets de jazz. La primera sessió l’oferirà divendres la saxofonista vienesa Muriel Grossmann, una de les jazzwoman més sorprenents i originals de la darrera dècada. Dissabte serà el torn de la violinista Elia Bastida que arribarà acompanyada de Joan Chamorro i diumenge seran The Sey Sisters Rise, les tres germanes ghaneses que són referent de la música afro a casa nostra. Aquests tres concerts són de pagament (13 euros) i una part de l’entrada es destina a l’Associació Ginesta que lluita contra el càncer de mama.

300 vins i caves i 19 tastos

La Fira de vins i caves és l’altre protagonista del Vijazz. Durant tres dies es podran gaudir de 300 referències de vins i caves de cellers del Penedès. Els tiquets valdran 12 euros (3 degustacions, copa i accés a la zona de cadires de la plaça Jaume I inclosos). A més, es programaran un total de 19 tastos que, com hem apuntat, enguany es faran al hall d’El Casal. L’any passat unes 2.000 persones van assistir a aquestes sessions de tast i es van comptabilitzar 75.000 degustacions de vi i cava.

El Vijazz l’organitza l’Acadèmia de Tastavins. Enguany serà el primer festival per als membres de la nova junta de l’entitat i com comentava Max Margalef, el seu president, s’han fixat com a objectiu internacionalitzar el festival: “Volem crear una fórmula que potenciï el turisme internacional, per això aquest any farem una primera experiència amb un touroperador que portarà turistes estrangers que estan de visita a Barcelona a passar un dia al Vijazz”.

 

FER UN COMENTARI