Majoria favorable a l’obertura comercial dels festius a Vilanova

0
1217

Degoteig de posicionaments al voltant del parc comercial que es vol construir al polígon Masia d’en Barreres i a la liberalització horària comercial que en penja. La majoria de l’empresariat vilanoví s’hi mostra favorable, com també ho fa l’AVV del Tacó. El govern local de CiU-PSC suma, doncs, aliances al projecte presentat pel grup inversor privat. En canvi, els dos sindicats principals i ERC fan costat a Viu Comerç en la seva oposició.

Divendres el govern va presentar en societat el projecte, a la Casa Olivella; el regidor d’Urbanisme Gerard Llobet va negar que sigui un macroprojecte: els seus 19.000 m2 són tan sols un terç dels 55.000 que ocupa el parc del Garraf. L’alcaldessa Neus Lloveras va posar l’accent en els 600 llocs de treball que crearà (ERC ho rebaixa, comparant-ho amb altres parcs comercials, a 220), i va dir que hi anirà un perfil d’empresa mitjana, diferent del del centre, de manera que cap comerç del centre hi marxarà; i el primer tinent d’alcalde Juan Luis Ruiz va recordar que fer el parc “va lligat als horaris comercials”, i afirma que la seva proposta hauria d’acontentar tothom: els que volen obrir diumenges (parc comercial i barri de mar) no podran fer, i els que no (el centre), no.

Suport empresarial
El gerent de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès, Isidre Also, ha dit per carta a l’Ajuntament que “no es pot deixar escapar cap oportunitat” de dinamització econòmica. Ara bé, per por que el centre quedi “eclipsat”, reclama habilitar-hi aparcaments que evitin “el flux errant de vehicles d’una banda a l’altra en la cerca impossible d’estacionament”.

El Gremi d’Hostaleria, l’Estació Nàutica i les associacions de Restauradors i Comerç de Mar creuen que cal donar resposta al fet que “cada cop més la gent aprofita per fer les compres en diumenges i festius”, però millorant els accessos a peu i en bici del parc fins al barri de Mar, i fer-hi arribar transport públic. També pensen que no fer el polígon comercial suposaria no ser competitiu amb les Salines de Cubelles o el parc del Garraf (Sant Pere de Ribes).

L’AVV del Tacó veu el parc com una oportunitat per superar els seus endèmics problemes derivats de ser un barri perifèric, i que farà de “pol d’atracció comercial” al barri. Amb tot, demana que l’accés principal des del centre de la ciutat no sigui a través de l’avinguda Vilafranca, sinó amb una prolongació de la rambla Sant Jordi. Una proposta que l’Ajuntament només contempla a mitjà termini: aposta per adecentar l’avinguda, fent-la més estreta, amb voreres amples (a banda i banda), passos de vianants elevats, carril bici, nous fanals, etc. Hi destinarà 450.000 euros en els propers dos-tres anys.

Contraris a obrir en festiu
Els sindicats majoritaris veuen bé el parc però no l’obertura comercial dels festius. Albert Rodríguez (CCOO) és partidari de “protegir la conciliació familiar i afavorir hàbits de compra més responsables”, i Francesc Rica (UGT) troba que Vilanova “és prou interessant i rendible per als inversors” sense obrir els festius, tenint en compte la seva ubicació i que no té a prop cap capital de comarca de més de 50.000 habitants que pugui acollir el parc. Els sindicats creuen que la liberalització horària és moneda de canvi d’una negociació, no pas una condició sine qua non.

I ERC s’oposa al projecte perquè s’ha fet sense participació ciutadana (creu que s’hauria d’haver debatut en una Assemblea Municipal Oberta, i ho compensarà organitzant dijous que ve un debat al centre cívic del Tacó) i perquè “respon exclusivament a interessos d’un privat”. Quant als horaris, condiciona el seu suport al fet que generi un consens majoritari a la ciutat, i que es compensi d’alguna manera el comerç del centre.

FER UN COMENTARI