Dilluns a la tarda hi ha hagut una manifestació massiva a Vilanova com feia anys que no es veia per un afer d’àmbit local: totes les associacions veïnals de la ciutat i agrupacions de comerciants han reunit 450 persones, segons fonts policials, en una marxa molt sorollosa que ha baixat de l’avinguda Francesc Macià fins a la plaça de la Vila, reclamant que no es tiri endavant el projecte de pacificació de l’eix Francesc Macià ja que suposaria la pèrdua d’un centenar de places d’estacionament (que se sumarien a les de la rambla Samà), i asseguren que s’ha fet sense consens ni participació. Les AV no s’oposen al carril bici, s’oposen “a aquest carril bici”; i demanen aturar el projecte fins que hi hagi hagut diàleg a la recerca de consens. Més de 3.000 firmes recollides en pocs dies, i la manifestació de dilluns, els avalen.

La marxa ha arrencat a 2/4 de 7 de la tarda, amb totes les botigues obertes, amb unes desenes de participants, però de seguida s’hi ha anat afegint gent fins a superar les 300 en pocs minuts. Davant del Mercat Municipal els esperaven un centenar de paradistes, que s’hi han sumat, i han arribat tots junts a la plaça de l’Ajuntament. Les principals consignes que vociferaven eren “Palacios dimissió” (en al·lusió al regidor de Mobilitat Antoni Palacios), “Ajuntament, escolta” i “Volem activitat”.

Un cop davant la Casa Consistorial, amb megafonia han parlat els presidents i les presidentes de totes i cadascuna de les associacions veïnals (17). El missatge era unitari, sense fissures. Han començat parlant representants de les entitats més afectades. Estela González (AV Molí de Vent) ha llegit el manifest, que parla “d’imposició” de l’Ajuntament, que “o bé no entén res o actua deliberadament”, al seu entendre perjudicant el comerç si s’elimina l’aparcament de Francesc Macià per posar-hi un carril bici. Joan Galimany, president de Viu Comerç, ha assegurat que destruir-hi 150 places d’estacionament, més la quarantena ja desaparegudes a rambla Samà, “posa en perill el comerç de tota la vida” i exigeix “solucions alternatives i mesures compensatòries” abans de començar les obres, previstes ja per aquest mes de maig. Jaume Taulé, president dels paradistes del Mercat del Centre, ha centrat el seu parlament en les promeses electorals no complertes: estudiar noves places d’aparcament dins el nucli urbà, ser capital comercial de la vegueria Penedès, dinamització del comerç de proximitat, una oferta diferencial de les grans superfícies… “i en lloc d’això, segreguen el mercat portant la roba a Baix a Mar, treuen aparcaments, fan un centre comercial i quan comencem a sortir de la pandèmia, el carril bici”. Taulé ha dit que “volem carril bici i també volem vehicle comercial vehicle privat, volem que la gent arribi sense dificultat”.

També es va comparar el centre amb les 1.500 places d’estacionament que tindran les grans superfícies comercials de Vilanova, o es va parlar la precarietat del transport públic urbà de la ciutat, que hauria de compensar la pèrdua de places d’aparcar unint el centre amb els pàrquins dissuasius. “Si tens un transport públic com cal, és fàcil integrar el carril bici, però tenim el bus més contaminant de Catalunya, és una vergonya! i dimarts en una reunió ens van dir que fins al 2028 no faran res. Gràcies!”, va dir Quique López, president de l’Aragai. Finalment, es va anunciar que durant la concentració, els 12 regidors dels tres partits de l’oposició (PSC, Cs i Som VNG) havien presentat una moció demanant que s’aturessin les obres del carril bici, i els 13 regidors de govern (ERC, Junts i no adscrits) hi havien votat en contra.

FER UN COMENTARI