Quan el govern de l’Ajuntament del Vendrell anunciava la setmana passada que feia fora una regidora d’ERC per “deslleialtat institucional”, res feia pensar en el calat que tindria la crisi política que es provocava. Perquè aritmèticament el govern vendrellenc ja era feble, de nou regidors de 21 possibles, de manera que passar a vuit tampoc es veia com cap daltabaix. Ara bé, una cosa són les matemàtiques i una altra la política, i per bé que l’alcalde Martí Carnicer en sap un niu de totes dues ciències (per una banda, va arribar a ser el número 2 d’Antoni Castells quan la Generalitat era governada pel tripartit d’esquerres; per altra banda, ha passat per tots els papers de l’auca de la cosa pública des que va ser elegit alcalde en primeres núpcies l’any 1979), poc es podia imaginar les conseqüències que desencadenaria.

Efectivament, una cosa són els números i una altra molt diferent és l’argumentari. La raó no sabem qui la té; és molt difícil escatir-ho. I de raó no n’hi ha mai una de sola. Però de moment, la batalla del relat l’està guanyant no l’expulsada Eva Mata i la seva Esquerra, sinó el conjunt d’una guerrillera esquerra real i plural, que té clar el que vol i que no es deixa hipnotitzar per unes velles formes de fer política que tenen cansats ja molts ciutadans. Unes formes que passen per donar a entendre coses sense dir-les, per fer creure el que no és, amb paraules molt mesurades i que per poc que gratis acaben no passant la prova del cotó fluix.

A base de rodes de premsa i comunicats, cadascú havia anat trenant al llarg d’una setmana el seu discurs. La prova de foc, però, va ser durant el ple de dimarts, en què es van poder contrastar els dos models, a banda de ponderar-ne les forces. S’hi van veure dos blocs igualats, 8 a 8; però per salvar els mobles el govern comptava amb dues crosses, una per braç, PP i Ciutadans. I s’albirava així un nou escenari polític, ja es veurà si en forma de pacte amb llums i taquígraf o bé a l’estil del que va mantenir dues legislatures enrere CiU amb la PxC, que anava bordant tot l’any però quan era l’hora de la veritat es deixava acaronar el morrió. El serial tot just acaba de començar.

FER UN COMENTARI