Metropolitans

0
579

Feliçment, el Baix Penedès (llevat de Cunit) va entrar dilluns a la fase 1 de desescalada o desconfinament. Això implica que sense que hagi acabat, ni de bon tros, el confinament (ans al contrari, cal prendre –si es pot– més mesures de control encara), hi ha una certa recuperació de llibertats, sempre amb condicions. L’obertura de botigues i terrasses de bar, la circulació lliure per dins la mateixa regió sanitària (i no tan sols a un quilòmetre a la rodona de casa), l’obertura d’allotjaments turístics i les trobades de fins a deu persones en són les més significatives.

Ara bé, el Garraf i l’Alt Penedès van quedar emmarcats, per decisió del Govern de la Generalitat, a la regió sanitària de l’àrea metropolitana del sud de Barcelona, juntament amb tot el Baix Llobregat (Collbató i Esparreguera, però també Cornellà i Molins de Rei) i amb l’Hospitalet de Llobregat. Què tenen a veure, demogràficament i urbanísticament, la conurbació més immediata de Barcelona amb la resta de la regió sanitària? Res. Absolutament, res. Dins les moltes incerteses i dubtes que hi ha al voltant de qui encomana (ara resulta que la canalla, que van tractar/tracten com a empestats, no encomanen tant la covid-19 com es pensava) i què ho atura (ara ens diuen que dur guants encara és pitjor), el que sabem del cert és que la densitat de població és un factor rellevant. Crucial. Els mapes de què disposa la Generalitat així ho reflecteixen. Barcelona és un punt negre, com una part del Vallès, les capitals catalanes i les ciutats més properes a Barcelona. Al nostre territori, els municipis amb més infectats (els més poblats), que són Vilanova, Vilafranca, el Vendrell i Sant Pere de Ribes, i estan molt lluny dels contagiats que tenen Reus o Tarragona, que estan en fase 1. Als penedesencs ens penalitza, doncs, que ens equiparin amb Esplugues, el Prat, Sant Boi o Castelldefels.

La solució és ben senzilla. Només cal posar-hi voluntat i, de fet, tan sols calia complir el que està aprovat pel Parlament de Catalunya. Configurar la Regió Sanitària del Penedès, tal com s’ha fet amb la creació de la Comissió d’Urbanisme del Penedès. I això que ja hi ha Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf. Sap greu dir-ho, però fora dels penedesencs, al cap i casal no hi creu ningú, en la vegueria Penedès. Si algú encara no veia clar de què serviria ser regió pròpia, ara en té la resposta. Toca esperar la decisió ministerial.

FER UN COMENTARI