Aquest dijous a la tarda s’ha celebrat, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la tercera Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària (ESS) a l’Alt Penedès i Garraf, convocada per l’Ateneu Cooperatiu Coopsetània.

La Taula ha servit per presentar a tots els assistents el balanç d’activitats i accions dutes a terme aquest primer any de l’Ateneu, així com per fer públiques les dades del mapeig i la diagnosi de l’ESS que s’ha elaborat. A banda d’això, també s’han recollit apostes i propostes de cara al segon any.

En aquest primer any, Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf, ha aconseguit contactar amb 50 entitats de l’ESS de les dues comarques i ha realitzat un total de 73 accions diverses que van des de presència en fires i festivals, xerrades, presentacions, tallers de formació, etc. i que han servit perquè hi participin prop d’un miler de persones. També ha dedicat 870 hores a fer 47 acompanyaments a associacions o col·lectius que volen constituir-se en cooperativa. Altres accions que s’han dut a terme han estat 16 sessions formatives adreçades a emprenedors i prescriptors, així com formacions en cooperativisme i economia social a 124 alumnes (90 del Garraf i 34 de l’Alt Penedès). En total s’han fet accions en 10 municipis diferents.

55 cooperatives en les dues comarques

Coopsetània ha elaborat una diagnosi de l’ESS a les dues comarques. En total s’han localitzat 55 cooperatives escampades per 18 dels 33 municipis, destacant Santa Margarida i els Monjos (3), Sant Pere de Ribes (4), Vilafranca del Penedès (12) i Vilanova i la Geltrú (21). El 81% d’aquestes cooperatives són de treball associat, i desenvolupen la seva activitat en diferents sectors econòmics. “Això ens demostra que l’Economia Social i Solidària és present i té lloc en qualsevol sector”, han explicat des de l’Ateneu.

Pel que fa als reptes de futur, des de Coopsetània es proposen continuar treballant en la diagnosi per abordar aspectes qualitatius de les diferents iniciatives de l’ESS; consolidar i continuar acompanyant les entitats que aquest any han començat a fer passos per constituir-se en cooperativa; treballar intensament amb el món educatiu per difondre l’ESS; en la perspectiva de gènere, o bé començar a encaminar l’ampliació de l’Ateneu cap al Baix Penedès

FER UN COMENTARI