El Ministeri atorga a l’Ajuntament de Vilafranca el Premi Ciudad Sostenible

0
1885

El Ministeri d’Agricultura ha atorgat a l’Ajuntament de Vilafranca el Premi Ciudad Sostenible en la categoria de gestió de residus, pel projecte de valorització energètica dels residus de poda de vinyes com a biomassa, per a la generació d’energia i reducció de l’ús de consums fòssils.

El projecte vilafranquí es basa en la transformació de l’energia continguda en la poda dels ceps per obtenir-ne energia calorífica i de refrigeració (energia tèrmica). Actualment aquesta biomassa majoritàriament es crema sense cap aprofitament energètic, tractant-la com un residu. L’objectiu del projecte és promoure’n l’aprofitament per generar bioenergia de manera descentralitzada i propera, de manera que es redueixin les emissions de CO2, s’abarateixi la factura de l’energia i es generin llocs de treball.

Els participants del projecte són l’Ajuntament de Vilafranca (coordinador), la cooperativa vitivinícola Covides (que garanteix el subministrament de les vergues de cep); la cooperativa d’iniciativa social Nou Verd (gestors de la biomassa); i el clúster de les empreses del vi i el cava Innovi (consumidors de la biomassa).

El projecte és una estratègia en clau local per mitigar els efectes del canvi climàtic alhora que permet a les empreses del sector del vi i del cava ser més competitives contribuint a aconseguir una àrea econòmica baixa en emissions de carboni i alta en valor afegit al territori de la DO Penedès.

El projecte LIFE+ pretén demostrar el funcionament del cercle de la biomassa, amb proves pilot almenys a dos cellers i a la zona d’equipaments de la Girada. Es va iniciar el juny de 2014 i va finalitzar el novembre de 2016. El pressupost global era de 1.296.842 euros, dels quals 1.045.519 són elegibles i 518.473 euros seran subvencionats per la Comissió Europea.

A l’acte de lliurament de premis hi van assistir l’alcalde Pere Regull i el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Martí, entre altres.

FER UN COMENTARI