Mortaldat de peixos a la torre de la Bleda per assecament del riu Foix

0
987

El riu Foix, a sota la Torre de l’Aigua, ubicada al terme municipal de Pacs, ha deixat de ser un riu i s’ha convertit en un torrent sec i, és clar, els peixos hi han mort. Probablement es tracta de barbs cua-roig (Barbus haasi), espècie que si es pesca s’ha de retornar immediatament a l’aigua i que si es mata, se n’estableix una indemnització de 30 euros per exemplar, a més de la sanció.

El fet és que el riu Foix s’ha assecat a l’altura de la Torre de l’Aigua, a menys d’un quilòmetre de la Bleda, i la conseqüència és que sobre la llera seca hi han quedat milers de peixos morts. Des del grup ecologista Bosc Verd es denuncia que “no s’ha respectat el cabal mínim ambiental, ni de bon tros”. Els ecologistes hi veuen una relació directa amb la proliferació de piscines particulars que hi ha: “només cal donar una ullada al Google Maps per veure la quantitat de piscines que hi ha a Vilafranca, realment en una zona seca com la Mediterrània podem mantenir tantes piscines”.

Des de fa més de vint anys, gran part de l’aigua que es consumeix al Penedès prové d’Aigües del Ter Llobregat, i “això ens ha servit per créixer desmesuradament i crear polígons a tort i a dret, però no hem estat capaços de mantenir un mínim cabal dels nostres rius”.

I és que en la part baixa del riu, el Foix pateix un important estrès hídric i és gràcies a les aigües que deixa anar la depuradora ubicada entre Vilafranca i els Monjos, que torna a guanyar cabal. Bosc Verd planteja que com a solució, Vilafranca no només s’abasteixi de l’aigua que s’ha bombejat fins als dipòsits de la muntanya de Sant Pau, sinó que també es pugui bombar una part de l’aigua de la depuradora.

FER UN COMENTARI