Aquest diumenge s’ha clausurat la sisena edició del festival Most, de cinema del vi i el cava, després de deu dies de projeccions en els quals 5.500 persones s’han acomodat a les moltes sales per visionar les pel·lícules programades. Des de Vinseum i Cine Club Vilafranca, els organitzadors, estan contents ja que han augmentat en un miler el nombre d’espectadors en relació a l’any passat (900 dels quals, al Priorat) i en 2.000 en relació a 2014. A més, més de la meitat del públic (56%) han vist films de la secció Collita, vinculada al món vitivinícola, que és la raó de ser del festival.

Precisament, el palmarès de la secció Collita està encapçalat pel documental Soulève a les montagnes, de Baptiste Debicki, que ha guanyat el premi del Jurat, dotat amb mil euros. En aquesta secció s’han projectat 35 treballs de països com l’Argentina, Itàlia, França, els Estats Units o Xile, entre altres.

souleve

El jurat integrat per Sergio Caballero (codirector del festival Sònar), Joan Gómez Pallarès (cronista de vins), Mònica López (actriu), Núria Martí (bloguera) i Carles Xuriguera actor) ha concedit el premi a la millor projecció internacional a Premi Medirian of Wine, de Nana Jordadze. El premi al millor documental se l’han repartit Fermentación espontánea, de Clara Isamat, i In vino vita, de Samuel Meeldjik. Amore d’invierno, d’Isabel Herguera, s’ha fet amb el premi al millor treball de ficció, mentre que l’Arrels, al millor treball lligat al territori, ha recaigut en Los ingleses de Jérez, de Nonio Parejo. Cultivare. Domènech Vidal, de Jordi Cabestany, ha estat considerat com el millor treball promocional, i també ha rebut una menció especial “Via Làctia” la producció The Nordic Sound, de Christian Holm-Glad.

El Premi vi català, creat enguany per l’Incavi en reconeixement al treball que millor expressi els valors dels vins de qualsevol DO catalana, ha estat per al documental Priorat, de David Fernández de Castro, que descriu com es va transformar el Priorat. El guardó està dotat amb 500 euros,

Lina, de Nur Casadevall, ha guanyat al premi del jurat (format pel director Dani de la Orden, l’escriptor David Monteagudo i l’actriu Eva Santolaria) de la secció de curtmetratges Brot, i han rebut menció especial del jurat Timecode, de Juanjo Giménez, que també s’ha fet amb el premi del públic – Vallformosa, i El adiós, de Clara Roquet. El curt 5 segundos, de David González, ha rebut el Premi Jove. En total enguany s’han passat 30 curtmetratges, en tres sessions.

Manel Balaguer, codirector del festival, ha dit com a valoració final que “quan omples sales de petit format amb 100 i 200 persones, i fins i tot les 450 amb Priorat a Vilafranca i a Falset, t’adones que és una proposta consolidada”. També destaca que la secció Gran Reserva ha projectat més preestrenes que mai.

FER UN COMENTARI