Neix a Sant Jaume la plataforma “Domenys Dempeus”, contrària a la MAT Penedès

0
827
Imatge creada per Kathy Lindstrom i Pau Batlle, membres del CEPvi, sobre el traçat de la línia de la MAT al Penedès.

Un grup de veïns i veïnes de diferents nuclis de Sant Jaume dels Domenys acaba de crear una plataforma, “Domenys Dempeus”, amb l’objectiu de lluitar contra la MAT “Clúster Begues”, el projecte de la línia de molt alta tensió que està a exposició pública i que amenaça de crear el Penedès de cap a cap, des de la Bisbal fins a Olesa de Bonesvalls. A Sant Jaume, en concret, el projecte hi preveu la instal·lació de divuit torres elèctriques de setanta metres d’altura. Domenys Dempeus es qualifica com a “apolítica” i vol fer costat a l’Ajuntament per aturar el projecte de MAT Penedès.

Entre les seves primeres accions hi ha hagut la realització d’un porta a porta per fer arribar la informació sobre el projecte a tots el veïnat de Sant Jaume, i posar punts d’ajuda a tots els nuclis del municipi per facilitar la presentació d’al·legacions contra el projecte, aclarir dubtes i donar suport informàtic. En sis dies han recollit 1.159 al·legacions contra el projecte de la MAT, a les quals cal sumar-hi quantes desenes més que se sap que s’han presentat directament o on line. Cal tenir en compte que al municipi hi ha censades 1.930 persones majors d’edat.

El CEPvi demana aturar el projecte

Més enllà de Sant Jaume, la tramesa d’al·legacions des del Penedès ha estat massiva, amb les administracions locals al capdavant. Una de les entitats que n’ha presentat i ha demanat la retirada del projecte ha estat el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi). El CEPvi adverteix dels efectes negatius que la MAT tindrà sobre el medi ambient, el paisatge, l’economia i la salut pública al Penedès. El primer que demana és una pròrroga en el període de presentació d’al·legacions, que es va acabar el 8 de setembre, per tal de donar temps a més penedesencs a manifestar-s’hi en contra. Cal tenir present que el període d’exposició pública s’ha fet a ple estiu. A més, el CEPvi denuncia que la MAT tindria un impacte “irreversible” sobre la connectivitat ecològica als Espais Naturals Protegits i Xarxa Natura 2000; a més, afectaria 24 BCIL i 16 BCIN (béns culturals d’interès local i nacional catalogats) de la vegueria del Penedès. L’entitat també creu que la MAT perjudicaria el projecte enoturístic penedesenc ja que malmetria directament “la qualitat del paisatge vitivinícola” i afectaria la xarxa de divuit miradors naturals existents sobre la plana del Penedès.

El PSC també diu no

També el PSC Alt Penedès – Garraf s’ha manifestat en contra de l’actual avantprojecte de línia per transportar energies renovables des de l’Aragó a Catalunya travessant el Penedès. El seu secretari d’organització, Albert Tort, ha dit que “així no, perquè s’ha fet l’exposició al públic en ple mes d’agost, perquè el projecte no té en compte la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès ni alternatives mediambientals de menys impacte, perquè no es contempla l’aprofitament d’infraestructures i vials existents, i perquè es disfressa una autèntica xarxa de transport de 180 quilòmetres que seria competència exclusiva de Red Eléctrica de España (REE) com si fos una xarxa d’evacuació”. Els socialistes reclamen que com a alternativa el Govern de la Generalitat acceleri la redacció d’un pla que aposti per les energies renovables, en vistes que el 2030 es tanqui la darrera central nuclear. El PSC argumenta que si ara apareixen projectes per transportar energia des d’altres zones d’Espanya “és perquè a Catalunya el govern ha anat durant més de deu anys molt tard en l’objectiu de planificar la reducció de la dependència energètica per garantir l’abastament necessari mitjà termini”.

ERC informa el veïnat de les Masuques

El grup municipal d’ERC a Castellet i la Gornal va organitzar dijous una sessió informativa a les Masuques en què va explicar ha presentat una al·legació transversal contrària a la MAT Penedès. També va denunciar que l’Ajuntament no hagués fet cap jornada per informar la ciutadania en què consisteix aquesta línia elèctrica de molta alta tensió i fins a quin punt afectarà el territori. Al municipi hi anirien 12 torres d’entre 40 i 50 metres d’alçada al llarg de 4.200 metres de terreny. L’Ajuntament també s’ha manifestat en contra de la MAT però no ha presentat al·legacions, sinó que s’ha sumat a les presentades per altres municipis i consells comarcals.

FER UN COMENTARI