Neix Vilapensa, el primer festival del pensament del Penedès

0
1735
Josep Montserrat, Joan Tarrada, Raimon Gusi i Jordi Sàbat, en l’acte de presentació del Vilapensa. FOTO: LA FURA

Vilafranca acollirà, del 18 al 22 d’abril, el primer festival del pensament del Penedès, el Vilapensa, un esdeveniment que neix amb la voluntat de ser un espai on es convidi a pensar i reflexionar.

El festival, organitzat per la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), l’Ajuntament de Vilafranca i el Vinseum, programarà 23 actes oberts i gratuïts que se celebraran en 11 espais diferents de la vila i que en la seva primera edició tindran com a leitmotive l’escepticisme. “Un corrent que, amb la fallida de l’estat del benestar, s’està imposant en els països occidentals derivant en una apatia individual i col·lectiva”, ha manifestat el coordinador del Vilapensa, Jordi Sàbat, que ha remarcat la voluntat del festival “d’analitzar aquesta situació per aportar solucions”.

Sota aquest fil temàtic, ponents de primer nivell com el periodista Antoni Puigverd, el filòsof Josep Maria Esquirol, l’assagista Xavier Serra o l’experta en recerca biomèdica Elena Sancho, parlaran sobre diferents àmbits on s’ha estès l’escepticisme com ara el canvi climàtic, la salut pública, la bellesa, la mort, els mitjans de comunicació o la intel·ligència artificial.

El programa, ric en conferències i xerrades, comptarà també amb dos espectacles de teatre, dues presentacions de llibre, un cinefòrum, dos concerts i una exposició de fotografies amb l’objectiu d’arribar a tots els públics i generar moments de reflexió i trobada.

Un festival amb projecció de futur

El festival ha estat possible gràcies a la Facultat de Filosofia de la UB, que ha accedit a compartir l’experiència del Barcelona Pensa, en el marc de la col·laboració encetada el 2015 per acollir el quart Congrés Català de Filosofia amb motiu de la capitalitat cultural.

L’esdeveniment s’ha presentat aquest dilluns al Vinseum en un acte que, a més de Jordi Sàbat, ha comptat amb la presència del degà de la Facultat de Filosofia de la UB, Josep Montserrat, que ha defensat la voluntat de “portar la filosofia més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic”.

També hi han assistir el president del Vinseum, Joan Tarrada, que ha assegurat “la intenció del festival de consolidar-se i tenir un pes específic en el calendari d’actes vilafranquins”, i el regidor de Cultura Raimon Gusi, que ha remarcat la importància d’iniciatives que permeten “formar esperit crític en un món de llibertat”.

FER UN COMENTARI