Amb l’objectiu d’aturar el polígon logístic de Sant Marçal-Cal Vies, que contempla tirar endavant la Generalitat de Catalunya a través d’un Pla Director Urbanístic (PDU), ha sorgit una nova plataforma ciutadana. Es tracta de SOSPenedès, formada per diferents persones i entitats de la vegueria com No Fem el Cim, el col·lectiu ecologista Bosc Verd, GEPEC, GEVEN, Ecologistes de Catalunya, ProVegueria Penedès i CEPVI.

El primer acte que va organitzar SOSPenedès va ser el 27 d’agost a la Múnia, convocant un debat sobre  el PDU i explicant la seva proposta perquè el Penedès esdevingui una agroregió.

Al·legacions en contra

Des de SOSPenedès s’han presentat al·legacions a aquest Pla Director Urbanístic perquè sigui retirat i demanant a una moratòria urbanística fins que el Pla Territorial Parcial del Penedès es comenci a discutir. A partir d’aquestes al·legacions, SOSPenedès ha preparat també una moció  perquè es pugui presentar a diferents ajuntaments de la vegueria, així com als Consells Comarcals. El termini per presentar al·legacions al PDU Sant Marçal-Cal Vies acaba el 30 de setembre i, de moment ja han aprovat la moció ajuntaments com el de Gelida i Sant Cugat Sesgarrigues.

La moció contempla sis al·legacions que denuncien la “incoherència d’impulsar un pla parcial industrial i logístic de 110 ha, al mig de la plana penedesenca agrícola d’un elevat valor paisatgístic i amb presència d’una vitivinicultura rica i activa”. Des de SOSPenedès, el PDU  Sant Marçal-Cal Vies és “èticament inacceptable, donat que s’està duent a terme la redacció del Pla Territorial Parcial del Penedès i el Catàleg del Paisatge de la Vegueria Penedès”. La moció titlla el PDU de “pura especulació que cal evitar” i sol·licita, entre altres, que es retiri la redacció i que la Generalitat aposti i treballi per una Regió Agroalimentària del Penedès.

ERC, en contra del PDU

Des d’ERC de l’Alt Penedès també s’han anunciat al·legacions en contra: “Creiem que és al Pla Territorial Parcial del Penedès on s’ha de definir quin territori volem. Des d’ERC estem totalment en contra del PDU i demanem que s’aturi”, anunciava la diputada gelidenca Lluïsa Llop. Els republicans diuen apostar per una agroregió i alerten que propostes com el Quart Cinturó i els polígons logístics posen en perill l’essència del Penedès.

La Generalitat s’explica

Aquest dimarts  el subdirector general d’Acció Territorial i de l’Hàbitat Urbà de la Generalitat de Catalunya i l’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, van convocar una reunió informativa a Sant Marçal per tal de presentar als veïns el Pla. Davant una sala amb una cinquantena d’assistents, Armengol va insistir que el PDU és una figura de planejament de rang superior: “no hi ha cap altre planejament per sobre seu”, va explicar, a la vegada que informava que  per la Generalitat, la zona on projecta el nou polígon logístic és estrat`gica perquè es troba dins del corredor del Mediterrani”. Armengol va insistir en el fet que els tres ajuntaments afectats ja preveien polígons a la zona afectada i que la Generalitat el que ha fet és impulsar-ne un de sol a petició d’un dels consistoris.

Per la seva banda, l’alcalde de Castellet va insistir que “els polígons d’ara ja no tenen xemeneies com els d’abans i s’hi pot conviure perfectament” i va relativitzar el pes de la viticultura al municipi “només hi ha 23 treballadors en el règim agrícola”.“El millor que ens pot passar és que tiri endavant aquest polígon”, va concloure.

FER UN COMENTARI