Els arqueòlges Dani López i Roser Hernández i la restauradora Mireia Sabaté, que des de fa anys treballen al jaciment ibèric de la Font de la Canya, han creat, junt amb Javier Guerra, gestor de cooperatives, ArqueoVitis SCCL, la primera cooperativa que neix a Catalunya en l’àmbit del patrimoni i l’arqueologia.

El projecte sorgeix amb la voluntat d’intensificar la recerca i la difusió del patrimoni arqueològic penedesenc. Una de les primeres actuacions que està duent a terme, per encàrrec de l’Ajuntament d’Avinyonet, és l’execució de la segona i tercera fase del Centre d’Interpretació de la Font de la Canya, al Local de les esquerres d’Avinyó Nou. Els membres de la cooperativa han estat restaurant les peces que s’hi exposaran i han elaborat els textos i el material divulgatiu, com una APP que permetrà al visitant gaudir en 3D d’aquest jaciment on s’han documentat els orígens de la vinya i el vi.

Puig del Cocodril
Al mes de juny, ArqueoVitis té previst iniciar la segona campanya d’excavacions a la segona gran joia arqueològica del Penedès, la Timba de Santa Bàrbara, un enclavament datat del segle VII aC situat entre els municipis de Castellet i la Gornal i l’Arboç. I més endavant no descarten abordar el Puig del Cocodril, un jaciment situat davant la muntanya del Castell de Subirats. “Creiem que podria tractar-se d’un oppidum, una ciutat fortificada en un indret elevat per al control del territori, ja que la seva situació estratègica ofereix una gran visual des de Martorell fins al Baix Penedès”. De fet, segons López, “les excavacions permetran descobrir si realment la Font de la Canya era un jaciment subsidiari de l’aglomeració urbana de Sant Miquel d’Olèrdola, com es pensava fins ara, o bé depenia d’aquest centre de control establert a Subirats”.

Oportunitats laborals
A banda de fer recerca i divulgació, el tercer gran objectiu de la cooperativa és oferir noves oportunitats laborals a joves que recentment han acabat els seus estudis d’arqueologia mitjançant pràctiques que els permetin adquirir experiència en el camp de la investigació, la preservació i la divulgació del patrimoni. A més, ArqueoVitis col·labora amb la cooperativa Actua SCCL, que treballa per la inserció laboral d’infants i joves tutelats per la Generalitat.

FER UN COMENTARI