Els veïns de Pontons, Aiguamúrcia i Querol que estan en contra de la construcció del parc eòlic Pontons 2 s’han organitzat en una plataforma ciutadana anomenada Grup de Defensa del Territori Pontons (GDT). Per ara compten amb unes 75 persones mobilitzades entre veïns dels pobles, urbanitzacions, barriades, masies, cases de turisme rural, de colònies, pagesos i entitats socials i polítiques dels tres municipis, a més dels grups ecologistes Bosc Verd – EdC i SOS Penedès. El seu objectiu és que la Generalitat desestimi la construcció del Parc Eòlic Pontons 2 (en tramitació), tal com va fer fa un mes amb el projecte de parc eòlic Pontons 1 presentat per la mateixa empresa promotora. A més, demanen també una major protecció ambiental dels entorns agroforestals que envolten els espais Xarxa Natura 2000 del Montmell-Marmellar, les Capçeres del Foix, el Sistema Prelitoral Central i el riu Gaià.

Conjuntament amb el col·lectiu Bosc Verd, el GDT ha redactat un seguit d’al·legacions a l’avantprojecte de Parc Eòlic de Pontons II i a la línia elèctrica d’evacuació de Pontons a Puigpelat associada al parc i que l’empresa Eòlica la Conca 3 SL preveu construir. Entre divendres i dissabte presentaran les al·legacions a la Generalitat i esperen que en el termini de dos mesos aquesta es pronunciï.

El projecte de Parc Eòlic Pontons II contempla instal·lar quatre Molins aerogeneradors de 200 metres entre la casa de colònies de Cal Diable i les Llambardes i, al mateix temps, construir una subestació elèctrica a Pontons i una línia d’evacuació d’alta tensió de 220 KV i 29,7 km que afectarà la zona agroforestal de set municipis (Pontons, Querol, Aiguamúrcia, El Pont d’Armentera, Vila-Rodona, Alió i Puigpelat.

Presenten al·legacions
Les al·legacions presentades entorn d’aquest projecte denuncien que el diagnòstic sobre el territori i el medi ambient presentat per l’empresa promotora és incomplert perquè omet espècies d’interès per a la biodiversitat de la serralada prelitoral i conclou erròniament que les aus rapinyaires no tenen gaire presencia a la zona. També posen de relleu que la zona on es projecta el parc eòlic és un espai connector ecològic (ZEIC) i tota la zona que l’envolta está protegida per espais de la Xarxa Natura 2.000 i Espais d’Interès Natural (PEIN). La tercera al·legació fa referencia a la industrialització de l’espai agroforestal i el greu impacte sobre el paisatge del Penedès, ja que els quatre molins de vent generaran un fort impacte visual perceptible des de tota la plana penedesenca i tant la construcció de la subestació, de la línia elèctrica d’evacuació i la construcció de nous vials d’accés als aerogeneradors suposaran la industrialització d’un espai agrari i forestal ben conservat.

Des del Grup de Defensa del Territori de Pontons i des dels col·lectius ecologistes s’insisteix que les energies renovables cal que tinguin en compte els valors naturals del territori i que, malgrat ser sabedors que les energies renovables són el futur, aposten per les energies de proximitat que potenciïn l’autoproducció dels municipis i no per parcs eòlics de gran envergadura “que hipotequen el nostre futur, modifiquen el territori i els nostres espais agroforestals”, conclouen.

Defensa del territori
Pau Panyella, membre de GDT, desmentia les afirmacions de l’alcalde de Pontons en les quals destacava que l’empresa tenia previst invertir 60 milions d’euros al municipi: “Eòlica la Conca 3 només vol el nostre territori per especular. Demanem a l’alcalde que escolti el poble i ens faci costat”, reblava. Marta Puig, viticultora del Pla de Manlleu i també membre del col·lectiu, indicava que el parc seria letal pel seu sector: “ens destrossarà el paisatge, la nostra vida i el nostre país. El parc eòlic serà la ruïna pel nostre paisatge”, deia. El mateix apuntava Jaume Sallés, propietari de la casa de colònies Can Diable, una de les més afectades si el projecte tira endavant i insistia en la necessitat d’una estratègia de país que protegeixi els espais naturals: “el turó del costat de casa quedarà arrasat. Si no fem plans per protegir el paisatge, els altres ho faran per nosaltres i se n’anirà tot a norris. Tindrem un país totalment esquarterat i sense futur”. Finalment, Lluís Escardó, regidor de Junts per Pontons, es queixava de la poca implicació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès: “pels camps fotovoltaics s’han mobilitzat, en canvi per aquest camp eòlic fa tres setmanes que espero que el president del Consell Comarcal em rebi”, comentava. Escardó denunciava també que tot i que el pla parla de quatre aerogeneradors, perquè a l’empresa li surtin els números en faltarien setze més: “si s’aproven aquests quatre molins, els altres setze apareixeran més endavant. I d’això se’n diu prevaricació”.

FER UN COMENTARI