(foto de portada, el 3 de 8 dels Xicots, de M. Rosa Ferré)

Els Xicots de Vilafranca arriben al concurs amb un bagatge inferior al de les darreres edicions. La torre de 7 i el 4 de 8 van arribar aviat, però el 3 de 8 va costar més: no se’l van fer seu fins a la segona meitat del mes de juliol. Això sí, a partir d’aquí n’han encadenat molts i de molt segurs. Els vermells tenen un bon 3 de 8, i això els va fer prémer l’accelerador per portar a plaça per la festa major el 3 de 9 amb folre. L’intent, però, encara immadur, va ser decebedor.

Els Xicots i repte de fer el 4 de 9 amb folre

Un cop passada la festa major, la colla de Cal Noi-Noi ha seguit treballant el 3 de 9 però també ha incorporat al seu repertori d’assaig el 4 de 9 amb folre després de tornar a alleugerir el 4 de 8, com ja havien fet l’any passat. Així, assolir el 4 de 9 amb folre és un dels grans objectius de la colla de Vilafranca en un concurs en què, a diferència de les tres anteriors edicions de dissabte, tindran molt complicat de poder competir per la victòria. D’una banda, pel punt per partida des del qual surten; d’altra banda, perquè el nivell de les colles rivals ha pujat.

Així, fa dos anys els Xicots van guanyar per primer cop en dissabte (després de fer un segon lloc el 2014 i un tercer lloc al 2012); ho van fer carregant el 3 de 9 amb folre. Mai fins al 2016 s’havia vist un castell de nou en dissabte. Enguany, els Xiquets de Reus ja han descarregat el 3 de 9 i els Moixiganguers d’Igualada el porten en cartera. I colles com els Sagals d’Osona, els Nens del Vendrell i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han bastit ja la torre de 8 amb folre; un castell que, malgrat el domini mostrat en la torre de 7, els Xicots encara no han dut a plaça. A més, Reus ha fet el 5 de 8 i els de Sant Pere i Sant Pau, el pilar de 7 amb folre.

Tot això fa que els vermells per primer cop no estiguin entre la terna de colles favorites. Uns Xicots que enguany fa trenta anys que van assolir la seva millor classificació en un concurs de Tarragona, quan van ser cinquens en carregar el pilar de 6 i la torre de 7 com a millors castells.

Els Nens tenen ara la torre de 8 carregada

Torre de 8 amb folre carregada per Santa Anna pels Nens (foto: Nens).

Els Nens del Vendrell es fixen com a objectiu per al concurs de castells acabar la feina que van deixar a mitges per la diada festamajorenca de Santa Anna: descarregar la torre de 8 amb folre. Fidels a la línia impulsada pel duet de caps de colla Guillem Vinyes i Jordi Cunillera, els vendrellencs no es plantegen fer enguany el salt als castells de nou. Volen créixer “en horitzontal, amb seguretat”, perquè quan arribin els castells de nou, siguin per quedar-se, i no una flor d’estiu. Portaven tres anys consecutius descarregant castells de nou.

Els Nens han tingut una temporada molt sòlida de castells de vuit bàsics. El 4 de 8 i el 3 de 8 els dominen a plaer, i només en dues ocasions han mirat d’anar més enllà: quan per Santa Anna van tirar la torre de 8 amb folre, que es va trencar durant la descarregada, i amb un posterior intent de pilar de 6, que va fer llenya abans de fer l’aleta malgrat que a assaig ja l’han completat sencer en diverses ocasions.

Vinyes assegura que pel concurs no tenen cap altre castell al cap que no sigui la torre folrada, que tampoc és segur que portin a plaça: dependrà que en l’assaig d’avui divendres les proves vagin bé. Però el més probable és que sí que la intentin. Si no, tirarien la torre de 7.

De cara a la Fira de Santa Teresa, un objectiu que tenen és descarregar un castell inèdit per a la colla, el 7 de 8, que aquest dimecres ja van descarregar net a assaig amb un pis menys.

Els vendrellencs actuaran a la diada de dissabte del concurs, després que ara fa dos anys poguessin colar-se entre les colles que ho fan diumenge. La millor classificació de la colla en un concurs és la victòria assolida l’any 1970 amb la primera torre de 8 amb folre descarregada del segle XX.

La il·lusió de tornar a folrar les camises groc terrós

3 de 8 dels vilanovins (foto: Maite Gomà).

Els Bordegassos de Vilanova estan tenint una temporada molt bona. Piano piano, han anat fent camí, millorant els seus registres i es planten al darrer tram de la temporada en disposició de fer el salt qualitatiu que suposaria folrar-se. Ben aviat van plantar la torre de 7 i el 4 de 8. Abans de la festa major van encadenar un seguit de 4 de 8 desmuntats que feien albirar dubtes, però per la diada de les Neus van donar el millor de si mateixos i van assolir la clàssica de vuit, afegint el 3 de 8 al carro gros i a la torre de 7.

Després de la parada post-festa major, els de groc terrós han repetit tant la torre de 7 com el 3 de 8, i ho van fer amb molta seguretat, fins al punt de plantejar-se, i començar a assajar, el folre de la torre de 8, que és el gran objectiu. La colla de la capital del Garraf ja va guanyar el concurs del dissabte l’any 2012, quan va recuperar el castell folrat, després de deu anys de no bastir-lo. Aquest dissabte intentaran repetir aquella foto al Tàrraco Arena tarragoní.

FER UN COMENTARI