Imaginem-nos una persona tancada en l’aïllament. De què dependrà la seva riquesa? Dependrà parcialment de les seves qualitats originals; de les seves aptituds i experimentacions dins l’entorn de convivència; de l’ús d’aquestes aptituds i mitjans al seu abast; i, en últim lloc, dependrà de l’actitud crítica o postura, entre la riquesa dels valors, i el benestar material en la zona de confort.

La Nit de Reis és una tradició mil·lenària i popular del cristianisme. Després del naixement de Jesús, uns visitants estrangers li van lliurar regals simbòlics: or, encens i mirra, riquesa carregada d’espiritualitat evangèlica.

La Nit de Reis és nit de regals i d’il·lusions, de sorpreses i grans dosis d’amor, així com una tendència al consumisme que ens fa oblidar els problemes i patiments d’altres persones. Una de les majors riqueses de les persones és “l’esperança d’una vida millor”; per aquesta raó formulo una sèrie de preguntes: de què depèn la nostra riquesa? Què sabem fer per als altres? En quina mesura comparteixo aquest saber?

La Nit de Reis em permet reflexionar en silenci; em permet tornar a tenir il·lusió en les coses senzilles; en les persones, en els infants i joves, en les persones grans. Representa l’avantsala de l’esforç i del treball, de la formació continuada, de la cultura i la lectura; Enllaça la música, la dansa i les tradicions. La Nit de Reis hauria de ser humilitat, consciència, caritat…

Ramon Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI